De pc bestaat vandaag 30 jaar, maar is ten dode opgeschreven

De personal computer viert vandaag zijn 30ste verjaardag, maar het feestje wordt gevierd op de intensive care. Dat oordeel velt een van de twaalf ingenieurs van IBM die aan de wieg stonden van de eerste pc. 'Het tijdperk van de pc is voorbij, net zoals het doek viel voor de radiobuis, de schrijfmachine, de grammofoon en de gloeilamp.'

Een oude PC Beeld ap

Mark Dean, nu technisch directeur van IBM voor het Midden-Oosten en Afrika, schrijft op zijn bedrijfsblog dat hij onlangs zijn pc heeft ingeruild voor een tablet(computer). Niet langer bepaalt het apparaat de innovatie, maar de sociale interactie, waar ideeën ontstaan, aldus Dean.

Een apparaat bedenken was 31 jaar geleden wel de opdracht waarmee Dean en elf andere knappe koppen door automatiseerder IBM naar Boca Raton (Florida) werden gezonden. Ze moesten in afzondering een antwoord bedenken op de hobbycomputers die onder meer door Apple in de jaren zeventig op de markt waren gebracht.

Bedrijfsleven
Deans pc was bedoeld voor het bedrijfsleven, dat vanwege de opmars van de hobbycomputers een goedkoop alternatief verlangde voor de zware computers die ze nog altijd van IBM betrokken. Op 12 augustus 1980 presenteerde het bedrijf in het Waldorf Astoria Hotel in New York het eindresultaat van de inspanningen van zijn dirty dozen: de 5150 PC.

Intern werden de kansen op succes vooraf voor de 5150 niet erg hoog ingeschat, zoals IBM dertig jaar eerder geen markt zag voor de allereerste computer - de mainframes die toen nog gemakkelijk een huiskamer konden vullen. 'Ik denk dat er internationaal een markt is voor vijf computers', was de inschatting van de toenmalige directeur, Thomas Watson.

Beroerde voorspeller
Ook in 1980 bleek IBM een beroerde voorspeller. Er werden in het eerste jaar een kwart miljoen pc's verkocht, ondanks een fors prijskaartje. In Nederland gingen de 5150's voor tienduizend gulden (4.500 euro) van de hand. Aan het eind van het jaar riep het weekblad Time de pc uit tot 'Machine van het Jaar', in plaats van de gebruikelijke Mens van het Jaar.

Dertig jaar na de historische onthulling in New York koopt de wereld jaarlijks 400 miljoen computers in. Maar de rekt lijkt eruit. Konden pc-bouwers de afgelopen jaren nog rekenen op een toename van de afzet van circa 10 procent groei per jaar, het jongste kwartaal zakte het groeipercentage naar 2,6. Marktonderzoeker Gartner was aanvankelijk van 6,7 procent groei uitgegaan.

iPad
Het lijkt erop dat de economische malaise, maar ook de opmars van Apple's iPad zijn tol eist. Volgens sommige berekeningen heeft de tablet 11 procent van de markt voor computers veroverd.

Sommige fabrikanten proberen met nieuwe apparaten het tij te keren. Çhipfabrikant Intel zet zijn kaarten in op de 'ultrabook'. Deze ultradunne en ultralichte schootcomputer moet de komende maanden de pc nieuw leven inblazen, mede dankzij een ultralage prijs van onder de 1.000 dollar (702 euro).

De ultrabook is volgens Intel volgend jaar al goed voor 40 procent van de markt voor consumentenlaptops.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.