De Nintendo Switch heeft uniek design, jammer van het karige game-aanbod

Nieuw: de spelcomputer van Nintendo waarmee je thuis op de tv kunt gamen én onderweg in de bus of trein. Een uniek design. Jammer van het karige aanbod aan games.

Peter Van Ammelrooy
De Nintendo Switch spelcomputer in een van zijn twee gedaanten. Beeld Nintendo
De Nintendo Switch spelcomputer in een van zijn twee gedaanten.Beeld Nintendo

Je kunt op twee manieren kijken naar de Switch, de nieuwe spelcomputer van Nintendo, die sinds gisteren te koop is - en op veel plekken al is uitverkocht. De ene visie is dat je voor rond de 330 euro eigenlijk drie consoles koopt. Eentje om aan de televisie te koppelen voor interactief vermaak op breedbeeldformaat. Eentje om op tafel te zetten en om alleen of samen met een vriend een spelletje te spelen op een scherm dat iets groter is dan de grootste smartphoneschermen. De derde is een draagbare spelcomputer voor in de bus, de trein of het vliegtuig.

Je kunt de Switch ook bekijken zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen: als een gadget all dressed up but nowhere to go. Feestelijk uitgedost, maar nergens uitgenodigd. Dan kijk je niet naar het unieke design. Of naar de mogelijkheid om als je op pad gaat het spel door te spelen dat je thuis zittend voor je tv was begonnen. Dan valt opeens op dat je met Switch eigenlijk niets anders kunt dan gamen. En hoe weinig games er zijn.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Eerst maar eens de basics. Het hart van de Switch is een dikkige kleine tablet met een aanraakscherm met een diagonaal van 6,2 inch (15,7 centimeter) en een gewicht van een kleine 300 gram. Hoewel niet uitgevoerd in de hogere resolutie die je op sommige smartphones vindt, is het beeld fijn scherp. Het is lichtjaren beter dan het korreltjesbad van die andere Nintendo-portable, de 3DS.

Om er onderweg games op te spelen schuif je de twee meegeleverde stuurpookjes, Joy-Cons, aan de korte weerszijden van het scherm. Daarmee lijkt de Switch als twee druppels water op de draagbare console van zijn concurrent Sony, de PlayStation Vita.

Die Joy-Cons zijn van het formaat grote aansteker en in grote handen zijn ze wellicht een beetje... eh... onhandig. Maar qua mogelijkhheden zijn ze tamelijk briljant. Het zijn de kleinere uitvoeringen van de afstandsbediening van Nintendo's wijlen Wii-spelcomputer, de stuurpookjes waarmee je objecten op het tv-scherm kon bedienen door ze in de juiste richting te zwaaien.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo
null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Met de Joy-Cons kun je dat ook. Zwaai ermee voor de tv en in het spel 1-2-Switch komen zwaarden tot leven. Of je maakt er de bewegingen mee die je zou maken als je een koe zou melken - de melk stroomt uit virtuele uiers. In een ander onderdeel van 1-2-Switch verandert de Joy-Con in een doosje waarin steeds een ander aantal stalen kogeltjes zit. Door de afstandsbediening te kantelen 'voel' je ze rollen. Je moet raden hoeveel het er zijn. Tip: ga er steeds één onder zitten.

Om games in grootformaat te spelen schuif je het tabletdeel van de Switch in een houder die met een bijgeleverde HDMI-kabel met je tv-toestel verbonden is. De Joy-Cons zijn dan twee aparte controllers voor twee spelers, of twee bediend door een enkele gamer. Je kunt ze samen ook in een aparte houder schuiven. Dan krijg je een afstandsbediening zoals we die al een kleine dertig jaar kennen van de PlayStation, Xbox en talloze voorlopers.

Zo spannend als het design is van de Switch, zo saai is het aan de softwarekant. Bij de introductie zijn 'maar' twaalf games te koop. Twaalf zou een respectabel aantal zijn als ze allemaal uniek waren voor de Switch. Slechts drie voldoen er aan dat criterium: The Legenda of Zelda - Breath of the Wild, Snipperclips en 1-2-Switch. Snipperclips is een behendigheidsspel voor twee personen. Breath of the Wild is het negentiende actie-avontuur in de Zelda-reeks en in zijn soort meer iets voor de fanatieke gamer. Die titel komt overigens ook uit voor de Wii U. De overige negen titels zijn al eens uitgebracht op andere (spel)computers, smartphones en tablet. Het op zich briljante World of Goo is al negen jaar oud.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Het startaanbod van Switch is dus niet indrukwekkend. Daarbij komt nog dat typische tv-apps als Netflix en een webbrowser ontbreken.

De wetenschap dat er nog eens 90 games in de pijplijn zitten helpt het 'mwoah'-gevoel niet te verdrijven, zelfs niet als daar twee spellen tussen zitten met Nintendo's mascotte. Mario Kart 8 Deluxe verschijnt in april en is 'maar' een opgevoerde versie van een game uit 2014. De geheel nieuwe Super Mario Odyssey komt uit voor het einde van het jaar.

Switch ontbeert (voorlopig?) ook de virtual console, een stukje software dat je in staat stelt om oudere Nintendo-games op de console te spelen nadat je ze tegen betaling hebt gedownload. Dat was voor de Japanners een eenvoudige stap geweest om de spellenschaarste toe te dekken.

Dat alles bedenkend kun je de Nintendo Switch op twee manieren bekijken. Het is een unieke console waaraan je vermoedelijk pas over een jaar écht lol gaat beleven. Maar als je nu virtueel een koe wilt melken - schakel over op de Switch.

null Beeld Nintendo
Beeld Nintendo

Nog wat snelle feitjes over Switch

Electronic Arts gaat FIFA 18 later dit jaar ook uitbrengen voor de Switch. Zijn voorganger, de Wii U, heeft de voetbalsimulator vijf jaar moeten missen.

Andere grote games zoals Call of Duty zijn (nog) niet aangekondigd.

De televisie-resolutie is 1920 × 1080 pixel.

Er zit geen regiobeperking op de console; je kunt ook Japanse games kopen en spelen.

De standaardopslagruimte is krap: 32 gigabyte. De game Dragon Quest Heroes is al aangekondigd. Daarvoor moet je een micro-SDXC-geheugenkaart kopen, voordat je die kunt downloaden naar je console.

Een SDXC-kaart kan in theorie 2 terabyte verstouwen; in de winkel is slechts het 512 gigabyte-model te koop.

De batterij van de Switch gaat volgens Nintendo zes uur mee, maar bij een intensief spel als Breath of the Wild een kleine drie uur.

Een PlayStation 4 is al te koop voor 279 euro, een Xbox One voor 228 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden