De nieuwe geldgekte heet Zcash, een soort Bitcoin maar dan 'veilig'
In één dag tijd miljonair worden en direct vrijwel alles weer verliezen: het zal deze week de nodige handelaren overkomen zijn. Aanleiding is de lancering van Zcash, een zogeheten 'cryptomunt'. Volgens aanhangers is het de opvolger van Bitcoin.
Afgelopen vrijdag zag Zcash het licht. De koers steeg kortstondig met meer dan duizend procent. Op het hoogtepunt leverde een 'ZEC', zoals de munteenheid wordt afgekort, omgerekend ruim 6.000 euro op. Inmiddels is de koers weer fors gedaald. Maandagmiddag werd Zcash aangeboden voor een kleine 500 dollar.
De taferelen doen denken aan de Bitcoin. Ook de koers daarvan heeft veel weg van een achtbaan. Zo zou een inwoner van Jacksonville (Florida) in 2010 twee pizza's hebben gekocht voor 10 duizend bitcoins. Tegen de huidige koers is dat waarschijnlijk een van de duurste maaltijden uit de geschiedenis geweest: omgerekend betaalde de man ruim 3 miljoen euro. Per pizza.
ZCash bouwt net als honderden andere cryptovaluta voort op Bitcoin. Zo zijn het niet (centrale) bankiers die beslissen hoeveel nieuw geld in omloop wordt gebracht, maar een algoritme. En net als bij Bitcoin is ook de hoeveelheid Zcash beperkt: uiteindelijk zullen maximaal 21 miljoen ZEC in omloop zijn.
Absolute privacy
Het belangrijkste verschil met de Bitcoin is dat Zcash absolute privacy belooft. Bij Bitcoin is alle informatie over de transactie - wie betaalt hoeveel en aan wie? - publiekelijk zichtbaar, hoewel je in plaats van iemands naam een geanonimiseerd 'adres' ziet. Zcash versleutelt deze gegevens met nieuwe technologie. Dat lijkt ideaal voor voorvechters van maximale privacy, maar ook voor criminelen. De initiatiefnemers achter Zcash verdedigen zich daartegen op hun website. 'Slechte mensen gebruiken auto's, internet, cash geld; slechte mensen maken gebruik van het huidige bankensysteem. Ons doel is niet om iets uit te vinden dat bad guys niet kunnen gebruiken, maar iets dat de miljarden goede mensen op deze planeet vooruit kan helpen.'
Al in de weken voor de lancering vond volop handel plaats in Zcash-futures. Deze producten, waarmee je kunt speculeren op een hogere toekomstige koers, stegen van (omgerekend) ruim 18 dollar naar 535 dollar (488 euro).
Toch is lang niet iedereen overtuigd van de nieuwste munteenheid. Sommige ingewijden spreken van een 'hype'. Zo woeden op internet hevige discussies over hoe veilig en anoniem Zcash werkelijk is. Ook worden vraagtekens geplaatst bij het achterliggende verdienmodel. Van het vers gecreëerde geld wordt aanvankelijk 20 procent afgeroomd. Dat gaat als beloning naar de oprichters, medewerkers en de investeerders. Die laatsten brachten samen een miljoen aan startkapitaal in. In ouderwetse dollars, dat dan weer wel.