Nieuws

De negatieve rente rukt op: ook Volksbank-klanten gaan vaker ‘spaarboete’ betalen

Meer klanten die bankieren bij SNS, ASN Bank en RegioBank gaan een negatieve rente van -0,5 procent betalen. De maatregel geldt per 1 april voor tegoeden vanaf een ton op zakelijke betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen.

Koen Haegens
De Volksbank op het Jaarbeursplein in Utrecht. Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant
De Volksbank op het Jaarbeursplein in Utrecht.Beeld Raymond Rutting/de Volkskrant

Het is de tweede renteverlaging in korte tijd. Eind vorig jaar kondigde het moederconcern, de Volksbank, al aan dat vanaf maart alle particuliere en zakelijke rekeninghouders moeten betalen voor hun saldo boven de 250 duizend euro. Naar eigen zeggen trof die ingreep ‘minder dan 1 procent’ van de klanten. Nu wordt de negatieve rente een maand later uitgebreid naar een groter deel van de bedrijven, zzp’ers, stichtingen en andere organisaties die bij de vierde bank van Nederland bankieren.

Lage rente

De voornaamste reden voor deze impopulaire stap ligt bij de Europese Centrale Bank in Frankfurt. Om hun overtollige spaargeld daar te mogen stallen, moeten financiële instellingen tegenwoordig de portemonnee trekken. De centrale bank doet dit om de economie te stimuleren. Zij hoopt dat bedrijven en consumenten, als sparen niks meer oplevert, hun geld eerder zullen uitgeven.

‘Het verleggen van de grens voor negatieve rente is helaas noodzakelijk omdat in Europa al een tijd de rente zeer laag en negatief is’, schrijft de Volksbank in een persbericht. Zij kan naar eigen zeggen ‘niet al het geld uitzetten via leningen, hypotheken of obligatiebeleggingen.’

Het gaat om forse kosten. Alleen al ING, de grootste bank van Nederland, was hier afgelopen jaar een slordige 250 miljoen euro aan kwijt. Eén manier waarop banken dit compenseren, is klanten meer laten betalen voor hun betaalpakket. De prijzen daarvoor stijgen al jaren gestaag. Een andere optie is de negatieve rente doorberekenen, zoals de Volksbank nu doet.

‘Buitengewoon onwenselijk’

Overstappen naar de concurrentie biedt nauwelijks soelaas. Alle grote, Nederlandse banken worstelen met de ‘spaarboete’. Bij ING en Rabobank gaat de meter lopen vanaf 250 duizend euro. Bij ABN Amro geldt het tarief van -0,5 procent vooralsnog vanaf een half miljoen euro.

Opvallend genoeg wilde eerder deze maand, bij de presentatie van de jaarcijfers, geen van de banken-CEO’s nog langer uitsluiten dat ook kleinere particuliere klanten in de toekomst negatieve rente gaan betalen. Wel noemden zij dit ‘buitengewoon onwenselijk’.

Op het begrip ‘negatieve rente’ valt overigens wel wat af te dingen. Veel klanten ontvangen op dit moment een minieme rentevergoeding van 0,01 procent over hun appeltje voor de dorst. In de praktijk wordt hun spaargeld daardoor nu al elk jaar minder waard. Dat komt door de inflatie, die met 1,6 procent veel hoger is dan de spaarrente.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden