De natuur doet niet al het werk
Afgelopen week, bij de eerste herfstregens, werden de hoveniers weer gebeld door de verzorgingstehuizen en andere instellingen voor ouderenzorg. Of ze alsjeblieft zo snel mogelijk de natte bladeren op willen ruimen, want hun bewoners kunnen de straat niet meer op....
Het voorkomen van botbreuken door nare glijpartijen is één argumentom de herfstbladeren niet te laten liggen, maar er zijn er meer.
De kastanjemineermot bijvoorbeeld. Sinds twee jaar teistert deze mot eengroot deel van de Nederlandse kastanjebomen, die daardoor eerder bladloslaten. Fruitbomen zoals de sierkers (prunus) hebben last van schimmels.Omdat de kastanjemineermot als pop in het afgevallen blad overwintert enook schimmelziekten in het afgevallen blad gedijen, is het belangrijk debladeren zo snel mogelijk op te ruimen, weg te gooien of te verbranden -vooral níet in de compostbak gooien.
Ook wie geen gele vlekken op zijn gazon wil, kan maar beter snel aan deslag gaan. De grasmat verstikt anders onder de bladeren en krijgt nietgenoeg zonlicht.
Ecologische en biologische tuiniers zweren juist bij het niet opruimenvan herfstbladeren, takken en snoeigoed. 'De natuur zijn werk laten doen',noemen ze dat. Gewoon de bladeren vooral laten liggen waar ze geen kwaaddoen. Je doet er de egels, op zoek naar een plekje voor hun winterslaap,ook een plezier mee.
Veel tuinspecialisten raden dit echter af. Frans Stukart vanhoveniersbedrijf StukArt in Hoofddorp: 'Een tuin is geen bos. Je mag gerustwat bladeren verspreiden in de borders, want dat beschermt de planten tegenbevriezing. Maar strooi niet te veel; planten kunnen stikken onder datbladerdekentje en onder vochtige omstandigheden rot het ook nog eens lekkersnel door. En strooi geen bladeren uit de dakgoot of straatgoot in je tuin,die zijn vervuild met lood.' Als je een bladblazer gebruikt om de tuin opte ruimen, moet je die niet richten op de planten, benadrukt Stukart. 'Jeblaast zo de grond weg waardoor de wortelsin de kou komen te liggen.'