De Mol loopt geld mis PostNL en Kamp verandert in nationalist

Deze week in de winnaar en verliezer van de week: Henk Kamp als economisch nationalist en John de Mol loopt geld mis.

Redactie
Postbode van PostNL Beeld anp
Postbode van PostNLBeeld anp

Winnaar: Henk Kamp

Liberaal Henk Kamp is in de laatste maanden van zijn politieke loopbaan bekeerd tot economisch nationalist. Hij heeft zich de afgelopen weken zo ingezet voor het behoud van een zelfstandig PostNL dat hij daarmee zijn Belgische collega het bloed onder de nagels vandaan heeft gehaald.

Het is een trendbreuk voor de Haagse politiek. Tot nu toe vonden de regeringen met PvdA, CDA en VVD dat de politiek zich niet moest mengen in fusies en overnames van beursgenoteerde bedrijven. Dat was een zaak van de markt. Hoogovens mocht naar British Steel en daarna naar Tata, KLM naar Air France en Numico naar Danone. De politiek - in dit geval premier Balkenende en minister Bos - deed niets tegen de overname van ABN Amro door het bankentrio in 2007. En zelfs toen de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim twee jaar geleden KPN dreigde over te nemen, gaf Den Haag niet thuis. Maar Kamp (sinds 1994 in Den Haag, inclusief vier ministersschappen) is op het laatst tot bezinning gekomen. De uitverkoop van Nederland BV moet een halt worden toegeroepen.

Een mooie erfenis. Werd Kamp minister in een volgend kabinet, dan zouden andere regeringen wraak kunnen nemen in het geval een Nederlands bedrijf daar een overname zou willen doen. Maar Kamp is dan weg en Rutte met de zijnen kunnen hun handen in onschuld wassen.

Peter de Waard

Winaar
Henk Kamp
Minister
Van liberaal tot nationalist

Verliezer
John de Mol
Dasym
Mengde zich als aandeelhouder in de overname PostNL, maar zonder succes

Henk Kamp Beeld ANP
Henk KampBeeld ANP

Verliezer: John de Mol

Als televisiemaker heeft John de Mol nog niets van zijn magie verloren. Maar als investeerder heeft hij aan glans ingeboet. Deze week was hij een van de verliezers van het feit dat de overname van PostNL door Bpost niet doorgaat. Hij loopt flink wat geld mis.

De Mol is via zijn investeringsmaatschappij Dasym aandeelhouder in PostNL. Met 5 procent van de stukken - gekocht rond de 3 euro per stuk - is hij niet de grootste aandeelhouder, maar wel de bekendste. Als PostNL direct bij het bod van 5,65 euro zaken was gaan doen, had hij zo'n 60 miljoen euro kunnen bijschrijven op zijn rekening. Treed in dialoog met belager Bpost, maande hij PostNL. Oftewel: verkopen die tent, daar spin ik garen bij.

De Mol - volgens Quote de op drie na rijkste Nederlander - heeft zijn vermogen vergaard door enkele spectaculaire deals. In 2000 verkocht hij Endemol samen met Joop van den Ende voor meer dan 5 miljard euro aan telecombedrijf Telefónica. Ook wist hij vorig jaar tv-producent Talpa voor meer dan een miljard euro van de hand te doen aan het Britse mediabedrijf ITV. Hij heeft flinke belangen in Delta Lloyd - waar NN Group het oog op heeft laten vallen - en krantenconcern Telegraaf Media Groep (TMG). Dasym bezit ongeveer een vijfde van TMG en is ingestapt in een periode dat de koers nog boven de 10 euro noteerde. Daar is nu nog geen 4 euro van over. De koers van PostNL sloot vrijdag op 3,96.

Eric van den Outenaar

John de Mol Beeld ANP Kippa
John de MolBeeld ANP Kippa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden