De meest chique bestuurders van Nederland

EEN OUD-PREMIER, de voormalig topman van het deftigste winkelbedrijf en de eerste vrouw aan het hoofd van een beursfonds: de tweede Content-voorkenniszaak zet de meest chique commissarissen van het land in de beklaagdenbank....

Joost Ramaer

De sfeer die moet hebben geheerst tijdens de commissarisvergaderingen van Content werd al duidelijk op 29 oktober vorig jaar. Dat was de dag van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) over de overname van dit winkelconcern door Vendex. Urenlang voerde KBB's president-commissaris Robertus Hazelhoff een venijnige discussie met boze aandeelhouders: 'U bent ingepakt door Vendex!'

Twee van zijn medecommissarissen hadden andere besognes: Arie Maas, Mister KBB die de overname door Vendex had bekokstoofd, en Sylvia Tóth, oprichtster van Content en de eerste vrouw aan het hoofd van een Nederlands beursfonds. Terwijl Hazelhoff spitsroeden liep, zaten Tóth en Maas te ginnegappen en elkaar pepermuntjes te voeren.

Zij hadden het duidelijk erg gezellig met elkaar - iets té gezellig, lijkt nu. Woensdag onthulde NRC Handelsblad dat het duo als commissarissen van Content mogelijk optie- en aandelentransacties heeft goedgekeurd vlak vóór de bekendmaking van de overname van de uitzendorganisatie door het Belgische Creyf's. Ook als ze niet op de hoogte waren, kleeft deze voorkennisaffaire aan hun blazoen.

Arie Maas, de president-commissaris van Content, is woensdag door justitie verhoord. De affaire, de tweede voorkenniszaak die Content in drie weken tijd treft, beschadigt ook Ruud Lubbers, tot 20 mei dit jaar commissaris nummer drie bij Content.

De winkeltycoon en de oud-premier leerden 'la Tóth' kennen in de periode dat zij haar aanvankelijke succes als ondernemer omzette in een persoonlijke pr-campagne zonder weerga. Overal verscheen zij - in de media, op congressen, op feesten en partijen. Bekende namen waren haar deel. Ze had relaties met Pierre Vinken van Elsevier en later met Cor Boonstra van Philips. Beide mannen trokken daarmee publiciteit aan van het soort dat zij verafschuwen.

Tóths zegetocht had ook zakelijke gevolgen. Maas en Lubbers werden commissaris bij Content, zelf werd zij commissaris bij KBB. Maas, begenadigd winkelman én gevreesde bullebak, maakte KBB weer winstgevend, maar werkte ook een stoet kroonprinsen de deur uit. Twee jaar na zijn vertrek, in 1997, brak dat Koninklijke Bijenkorf Beheer op, toen het concern plotseling in de verliezen raakte. Maas keerde noodgedwongen terug op zijn post om de crisis te bezweren.

Tóth zat erbij en keek ernaar.

Maas en Lubbers zaten erbij en keken ernaar, toen Tóth haar opvolger bij Content liet afbranden. Naar verluidt eiste Hans Stellingsma tevergeefs meer geld om de verkommerde erfenis van Tóth te saneren, waarop hij in maart van dit jaar vertrok. Mogelijk zaten Maas, Tóth en Lubbers er ook bij en keken ze ernaar, toen de directie van Content hen twee weken later de omstreden beurstransacties ter goedkeuring voorlegde. Of hadden ze niet eens door dat die transacties werden gedaan.

Woensdag liet Lubbers merken het politieke handwerk nog niet te zijn verleerd. Cruciale Content-vergaderingen over de beursdeals had hij niet bijgewoond, omdat hij zijn commissariaat aan het 'afronden' was. Hij zou 'commissaris op afstand' zijn geweest. Verdere terugtrekkende bewegingen zullen ongetwijfeld volgen.

Gezelligheid kende geen tijd bij Content. Maar voor Arie Maas, Ruud Lubbers en Sylvia Tóth zal het nu wel mooi zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden