De winnaar & verliezer van de week

De man van 179 miljoen dollar versus de man die de blunder van de week maakte

Peter de Waard
George Sherman. Beeld AP
George Sherman.Beeld AP

George Sherman, GameStop

Hij verdient meer dan menig Dowfonds-ceo

Of de miljoenen kleine beleggers die zich dit voorjaar als lockdown-vermaak op het aandeel GameStop stortten er geld mee hebben verdiend, zal ongewis blijven.

Maar de hoogste baas (ceo) van de spelcomputerketen George Sherman (59) loopt er alvast wel mee binnen. Hij int een gouden handdruk van 179 miljoen dollar (een kleine 150 miljoen euro) als hij eind juli zal opstappen, zoals nu de bedoeling is. Dit meldt het persbureau Reuters op grond van gesprekken met ingewijden. Sherman kreeg bij zijn komst in april 2019 een prestatiegerelateerd pakket van enkele honderdduizenden aandelen tegen een koers van 5 dollar. Inmiddels is het aandeel ruim 150 dollar waard, dankzij het feit dat talrijke kleine beleggers erin zijn gestapt om de grote hedgefondsen een poets te bakken. Maar de hoogte van het bedrag, te danken aan de bizarre koersstijging, doet de wenkbrauwen fronsen. Sherman zou hiermee bij het relatief kleine GameStop meer verdienen dan menig ceo van een groot Dowfonds. Ter vergelijking: de bazen van mediaconglomeraat Viacom/CBS en het financiële concern JP Morgan Chase haalden respectievelijk 113 en 108 miljoen dollar binnen met hun aandelenpakket.

Sherman heeft er tenminste voor gezorgd dat GameStop de coronapandemie heeft overleefd. Maar hij moet zijn werk nu overdragen aan een nieuwe ceo, die de digitale transformatie van de winkelketen moet gaan leiden door een onlineverkoopkanaal nieuw leven in te blazen.

Andrea Agnelli. Beeld Getty Images
Andrea Agnelli.Beeld Getty Images

Andrea Agnelli, Fiat / Juventus

Aardig was hij al niet. Nu blundert hij ook nog

Deze week schoot hij op spectaculaire wijze in eigen doel. Nauwelijks had Juventus-voorzitter Andrea Agnelli (45) gezegd dat het plan voor de Super League voor 100 procent zou doorgaan of het lag in duigen. Wanhopig wees hij de Britse premier Boris Johnson, die net als hij in Oxford heeft gestudeerd, als hoofdschuldige aan. Maar dat leverde hem alleen maar hoon op.

De Italiaanse grootindustrieel - zowel bestuurder van het moederconcern van Fiat-Chrysler als van de in Nederland gevestigde familieholding Exor - kreeg hiervoor een speciale Gouden Tapir, de bekendste flopprijs van Italië. Voor Agnelli, de enige nazaat van Fiat-oprichter Giovanni Agnelli die nog de familienaam draagt, is het bijzonder pijnlijk. Het verzwakt zijn positie in de lange machtsstrijd met zijn neven. Behalve het belang in Fiat-Chrysler zitten ook de racestal van Ferrari, landbouw- en truckfabrieken en een uitgeverij in het familie-imperium.

In 2010 werd Andrea president van Juventus, dat toen nog het grote omkoopschandaal van 2006 aan het verwerken was. Onder zijn leiding groeide Juventus uit tot de sterkste en machtigste club van Italië. Sinds 2012 is Juventus onafgebroken kampioen geweest van het land en haalde twee keer de finale van de Champions League.

Agnelli haalde superster Cristiano Ronaldo naar de club. Hij gaat er prat op niet erg aardig te zijn, niet als karaktertrek maar als bewuste keuze. Maar de status van blunderaar zit hem niet lekker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden