geldvraag

'De levensloopregeling, daar kunt u ook een auto van kopen'

Sommige mensen hebben besloten om hun tegoeden uit de levensloopregeling te houden. Wat daarmee te doen? Vervroegd met pensioen of op sabbatical? Spreiden of in één keer opnemen? Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, geeft uitleg en tips.

Beeld afp

In 2013 konden mensen met een levensloopregeling 20 procent belastingkorting krijgen bij de opname van het volledige tegoed. Een aantal mensen heeft het levenslooptegoed gehouden. Nu vragen zij zich af wat ze ermee kunnen doen. Eerder met pensioen? Een sabbatical? Gebruiken om het pensioen te verhogen?

Tussentijds verlof
De levensloopregeling is in 2006 ingevoerd om het opnemen van tussentijds verlof te stimuleren. De regeling werd in totaal door 300 duizend mensen gebruikt. Eind 2012 was er vijf miljard euro ingelegd.

Vanaf 2012 is het niet meer mogelijk een nieuwe levenslooprekening te openen. Wie op dat moment een saldo had van minder dan 3 duizend euro, kreeg het bedrag in de loop van 2013 uitgekeerd. Wie meer spaarde, mag het tegoed aanhouden tot uiterlijk 1 januari 2022, Dan wordt er definitief een einde gemaakt aan de regeling.

Het mooie van levenslooptegoed is dat het niet meetelt als belastbaar vermogen. U hoeft er dus geen 1,2 procent vermogensrendementsheffing over te betalen zolang u het geld niet opneemt. U kunt het geld dus laten staan zolang u het niet nodig heeft. U mag zelfs blijven bijstorten.

Een tweede voordeel is dat het geld sinds 2013 vrij besteedbaar is. U hoeft het niet te gebruiken voor een sabbatical of voor pensioen. U mag er ook een auto voor kopen of uw woning verbouwen.

Spreiden
Bedenk wel dat het uitgekeerde bedrag wordt belast als inkomen. Grote opnames kunnen dus onder het toptarief van 52 procent vallen. Het is dus handiger om de opname te spreiden, zodat u minder belasting betaalt. Voor iemand die meer dan 55 mille bruto per jaar verdient, maakt het niet zoveel uit.

 
Het mooie van levenslooptegoed is dat het niet meetelt als belastbaar vermogen.

U kunt het geld vasthouden tot uw pensionering, als u tenminste vóór 2022 met AOW gaat. U kunt het dan toevoegen aan uw pensioen, maar wel zonder de bonus van 205 euro voor ieder jaar dat u vóór 2012 geld in de regeling gestort heeft.

Als u het tegoed eerder opneemt, krijgt u die bonus wel. Er zit echter nog een beperking om rekening mee te houden. Wie 61 jaar of ouder is in het jaar van opname, ontvangt geen arbeidskorting meer over de uitkering. Het tegoed wordt dan namelijk niet belast als inkomen uit een tegenwoordige dienstbetrekking, maar als loon uit een vroegere dienstbetrekking. Dat kan honderden euro's schelen. Vraag de salarisadministratie op uw werk om een berekening.

Vakantiedagen
Het kan dus gunstig zijn om het levenslooptegoed te laten uitkeren voor het jaar waarin u 61 jaar wordt. U gebruikt het tegoed bijvoorbeeld om op vakantie te gaan. Uw vakantiedagen gebruikt u dan als u 61 jaar of ouder bent. Bekijk wel of de vakantiedagen niet beperkt houdbaar zijn. Dat hangt af van de cao van uw bedrijf.

Hou bij de uitkering van een levenslooptegoed ook rekening met de toeslagen. Als u uw inkomen in een jaar hoger is, kan dat ten koste gaan van de huur-, zorg- op kinderopvangtoeslag. Die zijn namelijk inkomensafhankelijk.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Contact: geldvraag@volkskrant.nl

 
U kunt het geld vasthouden tot uw pensionering, als u tenminste vóór 2022 met AOW gaat.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden