De Lage Landen neemt Athlon over

Rabobank-dochter De Lage Landen is van plan het autoleasebedrijf Athlon over te nemen. De Lage Landen biedt 30,25 euro per aandeel Athlon, een premie van ruim 40 procent op de gemiddelde slotkoers van het afgelopen jaar....

De overname van Athlon vormt voor de financieel dienstverlener De Lage Landen een ‘springplank’ voor de Europese markt, zei bestuursvoorzitter Henk Bierstee van het autoleasebedrijf woensdag in Amsterdam bij de bekendmaking van de overname.

Met het bod wordt Athlon gewaardeerd op 580 miljoen euro. Een groep aandeelhouders, waaronder de verzekeraars Interpolis en DeltaLloyd, die 44 procent van de aandelenen bezitten, hebben ingestemd met de overname. Zij zullen hun stukken overdragen.

Wanneer 95 procent van de uitstaande stukken wordt ingeleverd, dan zal Athlon in juni van de beurs worden teruggetrokken. Het fonds staat genoteerd op smallkaps-index van de Amsterdamse beurs en is opgenomen in de Euronext-150.

Athlon is na Leaseplan de tweede verstrekker van autolease-constructies. Het bedrijf heeft een wagenpark van 140 duizend auto’s, een omzet van 785 miljoen euro en noteerde een winst van 43 miljoen euro in 2005. De Lage Landen heeft een omzet van 8600 miljoen euro en een winst van 178 miljoen euro. De Lage Landen is eveneens actief als kleine autoleasemaatschappij. Het bedrijf heeft 35 duizend autoleasecontracten, en heeft na de overname ambities te groeien in Europa.

Athlon is actief in zes Europese landen. Het bedrijf ziet een verdere expansie gedwarsboomd door haar geringe omvang. Bestuursvoorzitter Bierstee signaleert dat de Europese leasemarkt gekenmerkt wordt door een flinke reeks overnames. De overblijvende bedrijven zijn groot en kunnen daardoor een grotere vuist vormen ten opzichte van de autofabrikanten. De kortingen die hierdoor afgedwongen worden, komen tot uitdrukking in lagere leasekosten voor de klanten.

Volgens Bierstee is Athlon te klein daaraan groots mee te doen. ‘Een internationale expansie vereist een forse financiering. Ook zijn onze kosten voor het verwerven van vreemd vermogen hoger dan van veel concurrenten die al wel onderdeel vormen van bankverzekeraars.’

De nieuwe combinatie wil groeien in onder meer Portugal, Oost-Europa en Turkije; landen waar de zakelijke auto ‘in opkomst’ is.

Het leasebedrijf blijft bij zijn voornemen de schadehersteltak van de onderneming, Care Schadeservice, te verkopen, en zich te concentreren op het leasen. Bij de samenvoeging gaan banen verdwijnen door het bijeenvoegen van de hoofdkantoren. Hoeveel functies het betreft is nog niet duidelijk.

Athlon begon in 1916 onder de naam Riva (Reparatie Inrichting van Automobielen) in Amsterdam. Het bedrijf verwierf dealerschappen van Ford en later Opel. Sinds 1954 is het bedrijf genoteerd op de Amsterdamse beurs. In 1991 wijzigde het bedrijf zijn naam in Athlon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden