De Lage Landen koopt Athlon

Rabobank-dochter De Lage Landen is van plan het autoleasebedrijf Athlon over te nemen. De Lage Landen biedt 30,25 euro per aandeel Athlon, een premie van ruim 40 procent op de gemiddelde slotkoers van het afgelopen jaar....

De overname van Athlon vormt voor de financieel dienstverlener De Lage Landen een ‘springplank’ voor de Europese markt, zei bestuursvoorzitter Henk Bierstee van het autoleasebedrijf woensdag in Amsterdam bij de bekendmaking van de overname.

Met het bod wordt Athlon gewaardeerd op 580 miljoen euro. Een groep aandeelhouders, waaronder de verzekeraars Interpolis en Delta Lloyd, die samen 44 procent van de aandelen bezit, heeft ingestemd met de overname. Zij zullen hun stukken overdragen.

Wanneer 95 procent van de stukken wordt ingeleverd, zal Athlon in juni van de beurs gaan.

Athlon is na Leaseplan de tweede verstrekker van autolease-constructies. Het bedrijf heeft een wagenpark van 140 duizend auto’s, een omzet van 785 miljoen euro en noteerde een winst van 43 miljoen euro in 2005. De Lage Landen heeft een omzet van 1,7 miljard euro en een winst van 178 miljoen euro. De Lage Landen is eveneens actief als kleine autoleasemaatschappij. Het bedrijf heeft 35 duizend leasecontracten, en heeft na de overname de ambitie te groeien.

Athlon is actief in zes Europese landen. Het bedrijf ziet een verdere expansie gedwarsboomd door zijn geringe omvang. Volgens bestuursvoorzitter Bierstee wordt de Europese leasemarkt gekenmerkt door een flinke reeks overnames. De overblijvende bedrijven kunnen een grotere vuist vormen ten opzichte van de autofabrikanten. De kortingen die hierdoor afgedwongen worden, komen tot uitdrukking in lagere leasekosten.

Volgens Bierstee is Athlon te klein om daaraan groots mee te doen. ‘Een internationale expansie vereist een forse financiering. Ook zijn onze kosten voor het verwerven van vreemd vermogen hoger dan van veel concurrenten die al wel onderdeel vormen van bankverzekeraars.’

De nieuwe combinatie wil groeien in onder meer Portugal, Oost-Europa en Turkije; landen waar de ‘zakelijke auto in opkomst’ is.

Het leasebedrijf blijft bij zijn voornemen de schadehersteltak van de onderneming, Care Schadeservice, te verkopen, en zich te concentreren op het leasen. Na de overname zal een nog onbekend aantal banen verdwijnen door het samenvoegen van twee hoofdkantoren.

Voor Athlon was woensdag veel belangstelling op de effectenbeurs. Het aandeel schoot 15,7 procent omhoog. Het bedrijf werd door analisten al langere tijd gezien als een overnamekandidaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden