De laatste witte man

Teun Visscher wordt alsnog voorgedragen als korpschef van de regiopolitie Zuid-Holland Zuid. Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken lijkt daarmee terug te keren op haar schreden....

In de afgelopen anderhalf jaar zijn twintig personen in dergelijke topfuncties benoemd. Slechts drie daarvan waren vrouwen. Van de afspraak dat in 2011 een kwart van de politietop zou bestaan uit vrouwen en allochtonen, dreigt zo weinig terecht te komen.

In dit licht valt het te begrijpen dat Ter Horst op de rem heeft getrapt. Want behalve Visscher waren er twee vrouwen in de selectieprocedure naar voren gekomen. Na overleg met korpsbeheerder Bandell en voorzitter Van Aartsen van het korpsbeheerdersberaad bleek Ter Horst ervan overtuigd dat Visscher beter geschikt is voor de functie dan de vrouwelijke kandidaten. Tegelijkertijd heeft Ter Horst nadere afspraken gemaakt met de korpsbeheerders om meer vrouwen en allochtonen in de top en de subtop van de politie te benoemen.

Met deze oplossing blijft de schade voor de voorgedragen Visscher minimaal, terwijl Ter Horst aan de betrokken ambtenaren en korpsbeheerders duidelijk maakt dat zij zich meer moeten inspannen om de eenzijdige samenstelling van de politietop te veranderen.

Elegant was de actie van Ter Horst om de benoeming van Visscher aan te houden niet, maar kennelijk zat er voor de PvdA-minister niets anders op om de behoudzucht bij de betrokken functionarissen te doorbreken.

Reageren? volkskrant.nl/commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden