De Krom: Als er hier zo veel mensen uit Oost-Europa werken, is er toch iets mis

Enkele tientallen werkzoekenden uit Den Haag luisterden vanochtend welwillend naar het welkomstwoord en de peptalk van staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken bij het tuinbouwbedrijf Maarel Orchids in Maasdijk. 'Grijp je kans. Laat zien dat u graag wilt werken. Geef de mensen die cynisch zijn ongelijk. Werken in het Westland is beter dan thuis in de bijstand zitten', aldus De Krom.

Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale ZakenBeeld anp

De Krom is naar het Westland gekomen om te onderstrepen dat hij het regionale initiatief om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen bij Westlandse glastuinbouwbedrijven, van harte ondersteunt.

Arbeidsmigranten
In de regio zitten circa 60.000 mensen in de bijstand. De tuinbouwers leunen zwaar op arbeidsmigranten uit Oost-Europa, vooral Polen. Een situatie waaraan een einde moet komen, vindt De Krom (VVD).

'Een uitkering is geen keuze. Wie kan werken, moet aan het werk. Als er zo veel mensen uit Oost-Europa hier werken, dan is er toch iets mis. Ik zie liever bussen uit Den Haag en Rotterdam dan uit Oost-Europa.'

Het initiatief van twee Westlandse uitzendbureaus, werkgevers en de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Delft en Westland om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen, leverde meer dan 700 belangstellenden op, op een totaal van 1000 mensen die naar een eerste voorlichtingsbijeenkomst waren gekomen. Zij gaan deze week met bussen langs 32 deelnemende bedrijven om kennis te maken met hun mogelijke toekomstige werkgever.

'Dwang en drang'
Een initiatief dat navolging verdient, vindt De Krom. Hij verwacht nog voor de zomer de Tweede Kamer een wetsvoorstel te sturen, dat gemeenten meer mogelijkheden geeft om 'dwang en drang' uit te oefenen om bijstandsgerechtigden aan het werk te krijgen.

'Enkele weken geleden was er een soortgelijke bijeenkomst in Amsterdam. Daar kwam maar een derde van de benaderde mensen opdagen. Dat kan dus niet', aldus De Krom. Hagenaar Adil Elsayed (38) is in elk geval gemotiveerd om in het Westland aan de slag te gaan. Hij zegt het de staatssecretaris na: 'Werken is beter dan thuis zitten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden