Weblog

'De jubelton: hoe u 100.000 euro belastingvrij kunt schenken'

Tot 1 januari 2015 kan iedereen een belastingvrije schenking tot 100.000 euro ontvangen. Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids, vertelt hoe het werkt. Wekelijks geeft hij advies over geldzaken.

Een kind tussen de 18 en 40 jaar mag bij een schenking van 100.000 euro maximaal 25.096 euro vrij besteden. De rest moet in de woning gestoken worden. Beeld anp

Een lezer wil dit jaar 100.000 euro schenken aan haar beide kinderen. Ze vraagt - overigens terecht - welke haken en ogen hieraan zitten. Haar dochter is aan het scheiden en de hypotheek staat op beider naam.

Zo'n schenking van 100.000 euro - ook wel de 'jubelton' genoemd - levert een besparing van schenkbelasting op. Het geld moet wel gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning, het aflossen van de hypotheek of restschuld of het afkopen van de erfpachtcanon.

Hoeveel scheelt het? Wie van zijn ouders een ton krijgt, betaalt gewoonlijk bijna tien mille schenkbelasting. Als hij (of zijn partner) ook nog tussen de 18 en 40 jaar oud is, kan dat door een andere vrijstelling worden teruggebracht tot iets minder dan 5000 euro. Krijgt u 100.000 euro van een grootouder, dan betaalt u een kleine 18.000 euro schenkbelasting. Bij zo'n schenking van iemand anders betaalt u een bijna 30.000 euro belasting.

Voor schenkingen die hoger zijn dan de normale jaarlijkse vrijstelling van 5229 euro (van ouders) of 2092 euro (in alle andere situaties) moet aangifte gedaan worden bij de Belastingdienst. U kunt dat het beste doen met een formulier.

Akte
Een notariële akte is bij de jubelton niet verplicht, maar kan wel handig zijn. Bijvoorbeeld als er een uitsluitingsclausule nodig is, om te voorkomen dat het geld na een scheiding in de verkeerde handen terecht komt.

Het is niet altijd mogelijk om het maximale bedrag van 100.000 euro te schenken. Andere schenkingen moeten er soms mee verrekend worden. Dat geldt voor kleine schenkingen tot 5229 euro die in hetzelfde jaar zijn uitgedeeld of verhoogde schenkingen tot 52.281 euro voor kinderen van 18 tot 40 jaar die in hetzelfde jaar of in enig ander jaar zijn toegekend.

Kreeg uw kind nog niet eerder zo'n grote schenking, dan kunt u nu slim combineren. Een kind tussen de 18 en 40 jaar mag bij een schenking van 100.000 euro maximaal 25.096 euro vrij besteden. De rest moet in de woning gestoken worden.

Uitsmeren
U mag de jubelton niet over meerdere jaren uitsmeren. Dat kan lastig zijn, want de bank rekent vaak een boeterente als u in één keer een groot bedrag aflost. Het cadeautje van de fiscus verdwijnt dan in de zak van de bank. Het verschilt van geval tot geval of de vrijgestelde schenking nog wel voordeel oplevert als er boeterente betaald moet worden. Er zijn daarom banken die geen boeterente in rekening brengen als u aflost met zo'n vrijgestelde schenking.

De schenking mag niet worden besteed aan de aflossing van het deel van de hypotheek waarvan de rente niet aftrekbaar is. U kunt de boeterente dus ook niet betalen met de (vrijgestelde) schenking voor de eigen woning. Dat is namelijk geen eigen woningschuld. De boeterente is wel aftrekbaar van het belastbaar inkomen voor de inkomstenbelasting. U krijgt bij de belastingaangifte dus vaak 42 procent of 52 procent van de boeterente terug. Nuttig weetje: Aflossen kan altijd boetevrij op het moment dat de rentevaste periode afloopt.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.
Ook een vraag? geldvraag@volkskrant.nl

 
Het is niet altijd mogelijk om het maximale bedrag van 100.000 euro te schenken. Andere schenkingen moeten er soms mee verrekend worden.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden