De Jager werkt aan lagere tarieven voor erfbelasting
De belasting op erfenissen gaat omlaag. In de toekomst zullen erfgenamen maximaal de helft van wat ze ontvangen aan de schatkist hoeven af te dragen....
De maatregel is onderdeel van een grootscheepse hervorming van de successiebelasting waaraan staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën werkt. De meest betrokken ministers hebben eerder deze week ingestemd met de plannen.
De bedoeling is om deze weinig populaire belasting ‘eenvoudiger en evenwichtiger’ te maken, aldus een woordvoerder van de staatssecretaris. De Jager wil volgende maand op de Universiteit van Tilburg meer bekendmaken over zijn plannen.
De successieheffing bracht vorig jaar bijna 1,9 miljard euro in het laadje bij de staat. Wat de verlaging van de tarieven de schatkist gaat kosten is nog niet bekend, maar experts denken dat het om honderden miljoenen gaat. De Jager wil de ingreep deels betalen door fiscale vluchtroutes aan te pakken.
Volgens Peter Kavelaars, hoogleraar fiscale economie aan de Erasmus Universiteit, denkt De Jager daarbij vooral aan nalatenschappen die in belastingparadijzen worden geparkeerd. Uitkeringen uit die vermogens zouden zwaarder belast kunnen worden. ‘Daar zal het grote geld vandaan moeten komen’, verwacht Kavelaars.
De oppositie in de Tweede Kamer denkt niet dat De Jager met het aanpakken van deze route voldoende geld op zal halen om de lagere tarieven te compenseren. ‘Ik heb de indruk dat hij zich rijk rekent’, zegt Johan Remkes van de VVD. Zijn partij is wel groot voorstander van lagere heffingen op nalatenschappen. Hij noemt de erfwetgeving ‘hoogst ingewikkeld en hopeloos verouderd’.
SP’er Ewout Irrgang juicht toe dat De Jager fiscale vluchtroutes wil afsluiten, maar gebruikt het geld liever voor andere doeleinden. ‘Lagere successie staat niet bovenaan ons verlanglijstje. Mensen die veel erven, zijn vaak in rijke families geboren.’ Irrgang is – net als Remkes – ontstemd dat De Jager niet het achterste van zijn tong laat zien. Remkes heeft de staatssecretaris gevraagd om de Kamer snel meer te laten weten.
D66 vraagt zich af of familiebanden nog wel voldoen als enige basis voor het erfrecht. ‘Alleenstaanden, die bijvoorbeeld aan een vriend willen nalaten, worden achtergesteld.’ Zij moeten altijd het hoogste tarief betalen. Volgens de democraten dringt de tijd, omdat de inkomsten uit de successieheffing door de vergrijzing in de komende jaren snel zullen stijgen.