De Jager wacht op plannen Griekenland

Nu Griekenland om financiële steun van Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gevraagd, is het volgens demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) wachten op de uitwerking van de precieze voorwaarden die worden afgesproken. Daarna zal De Jager de Tweede Kamer informeren.

ANP

De Jager heeft in Europa steeds een voorbehoud gemaakt, omdat het parlement eerst de precieze voorwaarden van de financiële steun wil weten voordat het ermee kan instemmen.

Maatregelen


De financiële voorwaarden van de leningen aan Griekenland zijn bekend, maar volgens De Jager moet nog duidelijk worden welke maatregelen het land zelf gaat nemen om het enorme begrotingstekort weg te werken. Hoewel de Kamer de komende twee weken met reces is, zal De Jager als het nodig is toch het parlement informeren, eventueel telefonisch.

In eerste instantie werd uitgegaan van een maximale lening van Nederland aan Griekenland van 1,8 miljard euro. Volgens premier Jan Peter Balkenende was dat ‘een indicatie’. Hoeveel Griekenland daadwerkelijk nodig heeft en hoeveel daarvan door het IMF en hoeveel door de eurozonelanden geleend wordt, is nog niet duidelijk.

Winst


De Jager is niet bang dat Nederland het geld nooit weer terugkrijgt van de Grieken. Hij verwacht zelfs winst. Nederland leent het geld namelijk op de internationale kapitaalmarkt tegen een rentepercentage van 1,5 procent en leent het vervolgens door aan Athene tegen een percentage van 5 procent. ‘Die hoge opslag is om de Grieken te prikkelen weer zo snel mogelijk op de kapitaalmarkt te gaan lenen’, aldus De Jager.

Jan Kees de Jager (ANP) Beeld
Jan Kees de Jager (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden