De Jager waarschuwt spaarders in Liechtenstein

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (CDA, Financiën) adviseert Nederlanders die heimelijk een spaarrekening hebben in Liechtenstein, zich uit zichzelf te melden bij de Belastingdienst....

ANP

Zo kunnen zij alsnog een flinke boete voorkomen, omdat er voor hen een inkeerregeling bestaat.

Dat zei De Jager zondag in het tv-programma Buitenhof. Aanleiding voor zijn oproep is het bestaan van een schijfje met gegevens van mensen die geld hebben gestald in het staatje om de belastingen in eigen land te ontduiken.

Deze cd-rom is in handen van Duitsland, tot woede van Liechtenstein dat net als Zwitserland een bankgeheim kent. Duitsland zou de informatie hebben gekocht van een informant.

De Jager houdt er rekening mee dat ook gegevens van Nederlanders erop staan. Volgens de bewindsman is er voortdurend contact met Duitsland en hij gaat ervan uit dat de Duitsers spontaan gegevens zullen verstrekken aan de opsporingsdienst FIOD-ECD als er inderdaad Nederlanders tusssen staan.

Illegale Nederlandse spaarders die tot inkeer komen en zich aanmelden bij de Belastingdienst, kunnen rekenen op verzachtende maatregelen. Als mensen ontdekt worden en een brief van de FIOD-ECD krijgen, is het te laat, zei De Jager.

‘Zij worden hard aangepakt en kunnen in ieder geval een flinke boete tegemoetzien.’ Die wordt nog hoger als ze het op een rechtszaak laten aankomen, zei De Jager.

In Duitsland loopt een grootschalig onderzoek naar ontduiking van de belastingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden