Update

De Jager pakt hedgefondsen en speculanten aan

Minister Jan Kees de Jager wil hedgefondsen en beursspeculanten onder het toezicht brengen van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hij heeft daarover vandaag een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Jan Kees de Jager. Beeld epa

Het voorstel houdt in dat DNB toezicht gaat houden op hoe financieel gezond een instelling is en welke risico's er spelen. De AFM gaat toezien op het gedrag van de fondsen en speculanten en de producten die ze aanbieden.

'Managers van hedgefondsen en andere beleggingsinstellingen die nog niet onder toezicht stonden, worden onder toezicht geplaatst', aldus De Jager.

De voorstellen van De Jager zijn onderdeel van het derde pakket aan wetgeving voor de financiële sector dat hij naar de Tweede Kamer stuurt. Aan de hedgefondsen en speculanten worden kapitaalseisen gesteld om de continuïteit te waarborgen. Eerder werden banken al gedwongen hogere buffers aan te houden.

Verder gaat er een zorgplicht gelden voor beleggers, komen er eisen aan risicomanagement, regels voor behoorlijk beloningsbeleid en worden de fondsen en instellingen verplicht informatie te geven via onder meer jaarverslagen.

De Jager stelt dat zijn pakket ook zorgt voor de wettelijke verankering van het provisieverbod en maakt het een einde aan de perverse prikkels van de provisies. 'Op die manier zijn we er zeker van dat een financieel adviseur handelt in het belang van de klant. En niet kiest voor een product waaraan hij het meest verdient.'

Maar wetgeving alleen is niet genoeg, aldus De Jager: 'Het morele gezag moet terug. Als financiële partijen weer het vertrouwen van de consument terug willen, dan moeten ze dat verdienen. En zelf laten zien dat er andere tijden zijn aangebroken in de financiële sector.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.