columnPeter de Waard

De in jeans aangetreden Rutte ontpopte zich dit weekeinde ineens als held van de arbeidersklasse

null Beeld

John Lennons Working Class Hero blijkt volgens FNV Magazine het populairste vakbondsliedje aller tijden te zijn – voor onder meer Zeven dagen lang van Bots, The Worker van Fischer Z, I Want to Break Free van Queen, Factory van Bruce Springsteen en Don’t Get Fooled Again van The Who.

De in jeans aangetreden VVD-premier ontpopte zich dit weekeinde ineens als de held van de arbeidende klasse. Hij nam in Aalsmeer plaats op de barricades om loonsverhogingen af te dwingen met slogans als dat ‘de winsten van de bedrijven tegen de plinten klotsen’. Hij sabelde ook de ceo’s neer die zichzelf verrijkten en hun personeel niets gunden.

Als bedrijven niet naar zijn woorden luisteren, wil hij de vennootschapsbelasting verhogen, hetgeen een ernstiger dreigement lijkt dan een maandenlange estafettestaking.

En passant sloot zijn regering een akkoord met de vakbonden over een nieuwe pensioenregeling, waarbij de blauwe overalls drie jaar eerder met pensioen mogen dan de witte boorden. Het enige wat ontbrak was dat Rutte 1 mei tot een nationale feestdag en verplichte vrije dag uitriep, zodat VVD’ers samen met PvdA’ers, PVV’ers, SP’ers en de dames en heren van 50Plus vanaf het Malieveld naar het Binnenhof kunnen trekken. Daar zou hun eigen working class hero goedkeurend vanuit ’t Torentje toekijken zoals voormalige Sovjetleiders dat vanaf Lenins Mausoleum deden op hun 1 mei.

VNO-NCW verklaarde meteen dat de cao-lonen dit jaar al met 3 procent stijgen. Maar dat is een fooi. Werknemers zouden zeker recht hebben op een loonstijging van 30 procent als ze een beetje in de pas zouden mogen lopen met de aandeelhouders. Terwijl de lonen nauwelijks zijn gestegen sinds 2009 zijn de winsten verdubbeld en de beurskoersen verdriedubbeld.

Dat een rechts kabinet – maandag stemden coalitiepartners CDA, D66 en CU in met de strijdkreet van Rutte – de werknemers paait, zet de traditionele politieke verhoudingen in Nederland nog eens flink op hun kop. Het verschil tussen rechts en links wordt steeds diffuser. Het electoraat is al heel lang de weg kwijt. Net als de zogenoemde politieke analisten hun beschouwingen over de opkomst van de PVV of FvD en de ondergang van de PvdA hebben gepubliceerd, is Lodewijk Asschers partij in de peilingen alweer bijna groter dan die van Thierry Baudet.

In 1982 werden in het Akkoord van Wassenaar door Van Veen (VNO), Kok (FNV) en Lubbers (premier) afspraken gemaakt voor loonmatiging. Mogelijk zouden dit keer De Boer (VNO), Busker (FNV) en Rutte (premier) afspraken kunnen maken voor een nieuwe loongolf. De SP blijkt hier al voor te zijn. Rutte kan er moeilijk tegen zijn.

De premier is sinds dit weekeinde in de voetsporen getreden van illustere vakbondshelden als Henri Polak en Arie Groenevelt.

Nu maar hopen dat hij alle appjes naar ceo’s heeft gewist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden