De hypotheekrente is laag: moet ik die nu vastzetten?

Hypotheekverstrekkers worden overstelpt met telefoontjes nadat een aantal van hen bekendmaakte de rente te verhogen. Door een stijging van de rente op de kapitaalmarkt is geld duurder geworden voor de verstrekkers, die deze kosten nu aan hun klanten doorberekenen.

null Beeld anp
Beeld anp

Huizenkopers en -bezitters proberen daarom nog snel te profiteren van de lage hypotheekrente door de koop van een huis te versnellen, de hypotheek over te sluiten of de rente vast te zetten.

De hypotheekrentestijging volgt op jaren waarin de rente steevast daalde. De trendbreuk wordt vooral toegeschreven aan de verkiezing van Donald Trump als aanstaande president van de Verenigde Staten en diens plannen om de vervallen Amerikaanse infrastructuur grondig te renoveren.

Voor Trumps 'New Deal' zijn grote leningen nodig en dat vooruitzicht doet de rente op de kapitaalmarkt stijgen. Als andere oorzaken van de rentestijging worden de Brexit en de onzekerheid over de voortzetting van het stimuleringsprogramma van de Europese Centrale Bank genoemd. De rentestijging op de kapitaalmarkt noopt de Nederlandse hypotheekaanbieders de hypotheekrente te verhogen.

Topdrukte
Sinds de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen verhoogde Aegon de rente afhankelijk van de looptijd met 0,15 tot 0,20 procentpunt, terwijl ABN Amro de rente met 0,1 tot 0,2 procentpunt liet stijgen. Ook Florius, Nationale Nederlanden, SNS, BLG-Wonen, Munt en NIBC kondigden sinds 'Trump' renteverhogingen aan, terwijl Rabobank en Obvion daartoe al besloten toen nog onduidelijk was wie de leider van de westerse wereld zou worden. De aankondigingen hebben geleid tot topdrukte bij de hypotheekverstrekkers. Huizenkopers en -bezitters zijn geschrokken van de rentestijgingen en willen nog snel gebruik maken van de oude, lagere rentestanden.

Op de hypotheekafdeling van ABN Amro spreekt men al van 'drukste week van het jaar', aldus woordvoerder Jarco de Swart. 'We krijgen 60 procent meer offerteaanvragen dan in andere drukke weken. Dat zijn extreem hoge cijfers.' De verwachting is daardoor dat de wachttijd voor het verwerken van de offerteaanvragen zal oplopen, waarschuwt De Swart.

Ook bij Aegon staat de telefoon roodgloeiend, zegt woordvoerder Alexander Kuipers. 'Het aantal telefoontjes is met 80 procent gestegen en we zien een verdrievoudiging in het aantal aanvragen sinds de rentestijging. Klanten dienen op aanraden van hun adviseur nog snel een aanvraag voor een hypotheek in.' Kuipers signaleert eveneens een toename in het aantal klanten dat zijn variabele rente wil vastzetten. 'Zij hebben gewacht met het vastzetten van de rente tot de bodem was bereikt.'

Volstrekt wispelturig
Het is echter nog maar de vraag of de rente vanaf nu definitief een stijgende lijn te pakken heeft. De koers van de rente is namelijk volstrekt wispelturig, zegt hypotheekadviseur Carel Goethart van De Hypotheker. 'Als ik die kon voorspellen zou ik hier niet meer hoeven te werken.'

De reactie van kopers en oversluiters om nu snel te handelen is volgens hem vooral gebaseerd op emotie. 'De klant is bang om te laat te reageren en met een hoge rente achter te blijven.' Of de rente daalt of stijgt blijft koffiedik kijken, ook na Trumps verkiezing.

Of het oversluiten van de hypotheek of het vastzetten van een variabele rente een goed idee is, ligt daarom vooral aan het type klant, meent adviseur Jeroen Bastiaans van De Hypotheekshop. 'Slaap je nog steeds goed als je vasthoudt aan je variabele rente en de rente blijft stijgen? Dan kun je het nog even aankijken. Maar als de onzekerheid je van je nachtrust berooft, dan is er maar één oplossing: vastzetten.'

Stormloop op goedkoop geld

Niet alleen huishoudens, ook bedrijven storten zich nog snel op het goedkope geld. Veel ondernemingen proberen daarom in alle haast gunstige leningen af te sluiten. Zo gaf de Amerikaanse farmaceut Pfizer deze week voor (omgerekend) 5,65 miljard euro aan nieuwe schulden uit. Mastercard leende een kleine 1,9 miljard euro.

Dankzij deze doldwaze dagen kan 2016 een historisch jaar worden voor de kapitaalmarkten. Tot nog toe werd wereldwijd al voor meer dan 5,6 biljoen euro (5600 miljard) aan nieuwe schulden uitgegeven, schrijft de Financial Times. Bedrijven spelen daarbij een grote rol. Sommige kregen tot voor kort zelfs geld toe op hun leningen. Die lage rentes zijn mede het gevolg van de goedkope geldpolitiek van centrale banken. Nu aan dat tijdperk een einde dreigt te komen, ontstaat een stormloop.

ING bevestigt dat het een drukke week is. 'Als je als bedrijf nog geld moet ophalen, dan zou ik dat zo snel mogelijk doen', zegt ook kredietstrateeg Hyung-Ja de Zeeuw van ABN Amro. 'Je ziet de rentes snel oplopen. Straks betaal je zomaar een halve procent extra.' Snelheid is geboden in het huidige klimaat, meent zij. 'Beleggers lijken al minder happig te worden, vooral op langer lopende leningen.' (Koen Haegens)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden