De Grave vindt defensiebudget net voldoende

Minister De Grave van Defensie weerstaat de toenemende druk om te pleiten voor verhoging van zijn budget. De Grave 'geeft toe' dat zijn begroting van veertien miljard gulden 'krap' is....

'Defensie kan zijn taken op goede wijze uitvoeren, hoewel het veel vraagt van het personeel', aldus de bewindsman gisteren.

De Grave wil zich aan de in het regeerakkoord afgesproken bezuiniging van 375 miljoen gulden per jaar houden. De VVD-bewindsman nam daarmee afstand van een eerder deze week uitgekomen rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV).

Daarin werd gesteld dat er meer geld naar defensie moet, omdat met het huidige budget het ambitieniveau niet kan worden gehaald. De Grave ontkende dat. Defensie zit op dit moment zelfs iets boven het ambitieniveau, zei hij. Met troepen in Bosnië, Kosovo en Cyprus zijn er meer dan de geplande drie bataljons in het veld. Aan meer operaties kan Nederland echter niet deelnemen.

Premier Kok heeft onlangs in de Kamer gezegd dat er verder niet moet worden bezuinigd. De premier was geschrokken van de moeite die defensie had om nog parate troepen te vinden voor Kosovo. 'Ik merk meer en meer dat er brede maatschappelijke steun is voor de gedachte dat het het huidige defensiebudget de bodem is', aldus De Grave.

Hij noemde het winst dat de PvdA-fractie, in navolging van Kok, in haar woensdag verschijnende Defensienota voor het eerst in jaren zal pleiten voor een bezuinigingsstop. De PvdA wil meer parate troepen bij landmacht en mariniers, maar niet méér geld voor defensie. Ook pleit de PvdA voor behoud van alle F-16-squadrons, terwijl De Grave er één wil afschaffen. Het geld moet van de PvdA vooral van de marine komen.

De Grave zei verder vol spanning de bijdragen van de politieke partijen tijdens de komende algemene beschouwingen af te wachten. Want als de Tweede Kamer wil dat defensie zijn ambitieniveau verhoogt en als de Europese militaire samenwerking van de grond komt, dan moet het budget volgens De Grave wel omhoog. In december komt hij met zijn Defensienota 2000, waarmee hij hoopt de krijgsmacht gedurende en een tiental jaren verder buiten schot te houden.

De Grave had in Den Helder een gesprek met zijn Britse ambtgenoot Lord Robertson, die in oktober secretaris-generaal van de NAVO wordt. Ook Robertson, de eerste Britse minister van Defensie sinds 1959 die Nederland bezocht, heeft een bezuiniging doorgevoerd. 'Het gaat niet om meer geld op korte termijn', zo viel Robertson De Grave bij. 'Als minister van Defensie zeg ik dat de budgetten effectiever moeten worden aangewend voor een flexibele krijgsmacht.' Dat is onder zijn leiding al in het Verenigd Koninkrijk gebeurd. De Grave zei veel ideeën van de Britten te hebben overgenomen.

Robertson ziet als zijn belangrijkste taak als nieuwe NAVO-chef Europa een grotere rol te laten spelen in de NAVO. Dat is de les van Kosovo geweest, waar bleek dat de NAVO zonder de Amerikanen niet in staat is oorlog te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden