De Geus onder vuur over UWV

D66 wil een nieuw debat met minister De Geus van Sociale Zaken over de huisvestingskosten van het UWV nu topman Tjibbe Joustra in een brief de verantwoordelijkheid voor kostenoverschrijdingen bij de bouw van het hoofdkantoor in Amsterdam afwijst...

Het televisieprogramma Nova presenteerde maandagavond een brief van Joustra waarin hij de verantwoordelijkheid voor een miljoen euro aan kostenoverschrijdingen bij onder meer de Rijksgebouwendienst legt. 'Niet het UWV, maar de Rijksgebouwendienst wilde dat de parkeergarage meetelde bij het vloeroppervlak. Dat is ons later aangewreven als truc om de kosten per vierkante meter te drukken', stelt Joustra in de brief.

Drie weken geleden zegde De Geus het vertrouwen in Joustra en diens rechterhand in de raad van bestuur van het UWV, Pieter Cloo, op. Zij zouden hem onjuist, 'althans onvolledig', hebben geïnformeerd over de kosten van het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam. Cloo is binnen de raad van bestuur verantwoordelijk voor het huisvestingsbeleid.

Naar aanleiding van de vertrouwensbreuk nam Joustra een maand verlof. Cloo bleef aan het werk. De Geus beloofde de Tweede Kamer in een debat een snelle en goedkope afvloeïingsregeling voor Joustra.

De nieuwe brief van Joustra lijkt inhoudelijk sterk op een eerder verweerschrift van de raad van bestuur van het UWV. De toonzetting en het moment van schrijven zijn echter saillant. Joustra houdt vast aan zijn functie en is niet van zins op te stappen of een vertrekregeling te accepteren.

De afgelopen weken bood De Geus hem informeel al een adviseurschap op Sociale Zaken aan, en uitzicht op een baan van vergelijkbaar niveau als het UWV.

De kans op een dergelijk vergelijk lijkt, een week voor het verlopen van Joustra's verlof, verkeken. Joustra wil zijn baan terug, en eist eerherstel. Dat is echter voor De Geus onwerkbaar, nadat die zijn vertrouwen in Joustra heeft opgezegd.

De ondernemingsraad van het UWV vergroot de druk op De Geus. Eerder al stelde de raad zich pal op achter Joustra en Cloo. Nu kondigt de OR aan een kort geding aan te zullen spannen tegen minister De Geus, omdat deze zich niet zou houden aan de Wet op de Ondernemingsraad, bij benoeming en ontslag van bestuurders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden