De Geus negeert kritiek Raad van State

Minister De Geus (CDA) van Sociale Zaken legt de kritiek van de Raad van State op het kabinetsplan om VUT- en prepensioenregelingen af te schaffen, naast zich neer....

De Geus reageerde op een nog vertrouwelijk advies dat woensdag uitlekte. De Raad van State keurt het wetsvoorstel daarin op twee fundamentele punten af. Ze valt enerzijds over de dubbele belastingheffing die het kabinet voorstelt: vanaf 2006 moet zowel over de premie als over de uitkering van VUT belasting worden betaald. Anderzijds meent de Raad dat het doel om ouderen langer te laten werken, ook zonder fiscale maatregelen kan worden bereikt. Op een schaal van een tot zes, waarbij een staat voor 'geen bezwaren' en zes voor 'onoverkomelijke bezwaren', kende de Raad het wetsvoorstel over afschaffing van VUT en prepensioen een vijf toe.

Vakbonden en de linkse oppositie in de Tweede Kamer toonden zich gisteren verheugd over de afkeuring van de Raad van State. 'Het doet ons deugd dat een onafhankelijk instituut als de Raad van State tot dezelfde redenering komt als wij', verklaart Agnes Jongerius, vice-voorzitter van de vakcentrale FNV. 'Dit kan het kabinet niet zomaar negeren.' Doekle Terpstra, voorzitter van de christelijke vakcentrale CNV: 'Dit is een politiek statement van de eerste orde. Een geweldige draai om de oren.' Voor de vakbeweging waren de kabinetsplannen afgelopen mei reden het sociaal akkoord met het kabinet op te zeggen en af te zien van loonmatiging in 2005.

Ook de oppositiepartijen in de Tweede Kamer zien hun gelijk bevestigd. 'De bevolking wil het niet, de oppositie niet en nu ook de Raad van State niet', zegt PvdA-Kamerlid Bussemaker. 'Als het kabinet hier niet naar luistert, vraag ik me af naar wie dan nog wel.' GroenLinks vindt dat het kabinet opnieuw met de sociale partners om de tafel moet. De regeringspartijen CDA, VVD en D66 - tot nog toe voorstanders van de kabinetsingrepen in VUT en prepensioen - willen nog niet inhoudelijk reageren.

Werkgeversorganisaties zijn verdeeld over de kritiek van de Raad van State. MKB-Nederland vindt dat het kabinet weer moet overleggen met vakbonden en werkgevers. 'Het is zaak om te pacificeren met de vakbeweging, zodat we ook weer kunnen praten over de loonontwikkeling', vindt Alfred van Delft van MKB. VNO-NCW staat achter het kabinet, al vindt de organisatie dat een ruimere overgangsregeling op zijn plaats zou zijn.

Het kabinet praat volgende week vrijdag over het advies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden