De Geus haalt eis nullonen van tafel

Het kabinet doet een uiterste poging tot overeenstemming te komen met vakbeweging en werkgevers. Minister De Geus van Sociale Zaken biedt 'ruimte' om tot een vergelijk te komen....

In de aanloop naar het traditionele Najaarsoverleg van kabinet en de sociale partners op 14 oktober proberen de partijen het over de hoofdlijnen van het sociaal-economisch beleid eens te worden.

Dit bleek vrijdag na afloop van het overleg tussen de ministers De Geus van Sociale Zaken, Zalm van Financiën en Brinkhorst van Economische Zaken met de voorzitters van de werkgeversorganisaties en vakcentrales.

De Geus wil een meerjarig akkoord met de sociale partners afsluiten. Om de vakbeweging te paaien heeft hij zijn voorstel om de CAO-lonen twee jaar niet te verhogen en zo 800 miljoen euro te besparen, als voorwaarde vooraf van tafel gehaald.

FNV-voorzitter De Waal denkt dat het overleg 'erg moeilijk' gaat worden. 'Het gat is ontzettend groot', aldus De Waal. De vakbeweging hekelt vooral de kabinetsplannen met de WAO, het vroegpensioen, de ziektekosten en het werkgelegenheidsbeleid.

Daarnaast wil de FNV koppeling van de uitkeringen aan de stijging van CAO-lonen én vrije onderhandelingen over ambtenarensalarissen. De Waal gaf duidelijk te kennen niet op deelakkoorden uit te willen komen. 'Het is alles of niets.'

De werkgevers willen een ruzie tussen kabinet en vakbeweging voorkomen omdat zij anders de rekening van de bonden krijgen voor bijvoorbeeld het WAO-beleid én de reparatie van bezuinigingen op vroegpensioen.

Volgens VNO-NCW-voorzitter Schraven is het kabinet wel bereid tot een overgangsregeling bij de bezuinigingen op het vroegpensioen. Ook zou de korting op de WW-uitkering van de 'gouden handdruk' bij ontslagregelingen van tafel kunnen. 'De ministers gaven aan dat er ruimte is', zei Schraven.

De wens van bonden en werkgevers om voor bepaalde sectoren zoals de bouw en de zorg een vroegpensioen in stand te houden, kreeg weinig gehoor. De Geus zegt die wens wel te begrijpen, maar noemt hem 'erg lastig'.

De CDA-minister is wel bereid te kijken naar voorstellen van de FNV om de levensloopregeling en het vroegpensioen in elkaar te schuiven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden