De Geus geeft beginnersfouten toe

Minister De Geus van Sociale Zaken betreurt dat hij zijn politieke lot heeft verbonden aan de koppeling tussen uitkeringen en de gemiddelde loonstijging bij overheid en in het bedrijfsleven....

De CDA'er heeft herhaaldelijk gezegd ontkoppeling niet mee te zullen maken. Inmiddels is duidelijk dat ontkoppeld wordt. De Geus is echter niet van plan af te treden.

De deemoedige erkenning van de minister kwam woensdag net voor het 'verkennend' overleg met de vakcentrales en de werkgevers. De Geus wil met hen het liefst een 'meerjarig akkoord' afsluiten. Vanochtend ontvangt hij de werkgevers en aan het eind van de dag de vakcentrales.

De Geus, die weliswaar jaren bij het CNV werkte maar nooit over een CAO onderhandelde, deed vorig jaar als demissionair minister al een mislukte poging een meerjarig akkoord af te sluiten. Dat mislukte vooral door ruzie over de WAO.

De WAO-plannen van het kabinet zijn nog iets verder aangescherpt ten opzichte van vorig jaar. Zo wil het kabinet Balkenende II alle WAO'ers herkeuren aan de hand van scherpere normen. Dat maakt het sluiten van een akkoord des te lastiger.

De Geus wil vandaag echter de beginnersfouten van vorig jaar vermijden. In het overleg wil hij eerst de wenselijkheid van langlopende afspraken vaststellen. Als die wenselijkheid ook door de sociale partners wordt onderschreven, kunnen onderwerpen worden afgesproken waarover verder wordt gepraat. Die agenda moet zijn afgewerkt voor het Najaarsoverleg op 14 oktober tussen een kabinetsdelegatie en de sociale partners.

In een meerjarig akkoord kan volgens De Geus bijvoorbeeld de afschaffing van het belastingvoordeel voor vroegpensioen worden meegenomen, die het kabinet in 2005 wil laten ingaan. Als de bonden op voorhand instemmen met bevriezing van de lonen in 2004 en 2005, geeft dat volgens De Geus 800 miljoen euro ruimte op de begroting om bijvoorbeeld een 'levensloopregeling' over overgangsregelingen voor VUT en vroegpensioen te financieren.

De bonden vinden dat de omgekeerde wereld. Bevriezing van de lonen, opdat de minister 'leuke dingen' kan doen, vinden zij een 'sigaar uit eigen doos'. 'Maar', zo repliceert De Geus, 'die doos is van ons allemaal.'

De FNV zegt vandaag van De Geus eerst te willen horen dat aanpassing van het kabinetsbeleid mogelijk is voor vroegpensioen, het arbeidsmarktbeleid, de WAO en gezondheidszorg. Op voorhand wil de FNV een meerjarig akkoord niet uitsluiten. Maar de vakcentrale zegt niet zoals vorig jaar akkoord te zullen gaan met verzachting van beleid dat ten principale wordt afgewezen.

De werkgevers zeggen de patstelling tussen het kabinet en de vakbeweging te willen doorbreken. Ze voorzien dat zij zowel van begrotingseisen als van CAO-eisen de rekening gepresenteerd krijgen. Het kabinet zadelt hen bovendien op met extra kosten voor de WAO.

Anderzijds dreigen de bonden met 'reparatie' van de ingrepen in de sociale zekerheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden