De fiets als algemeen goed

 

Jurriaan Nolles
Simon Widler met een fiets die voor 5,00 per dag wordt verhuurd via Cycleswap. Beeld Klaas Jan van der Weij
Simon Widler met een fiets die voor 5,00 per dag wordt verhuurd via Cycleswap.Beeld Klaas Jan van der Weij

De omafiets die Simon Widler verhuurt, kraakt en piept als hij hem verzet. Voor 5 euro per dag kunnen toeristen de zwarte fiets - zonder kettingkast maar met achterlicht - bij hem ophalen. Hij heeft ondertussen zijn eerste klant gehad. De Duitse masterstudent verhuurde voor vier dagen fiets aan een Spaanse medestudent wiens vrienden op bezoek kwamen. De verhuur leverde hem 16 euro op. 'In Amsterdam zijn er teveel fietsen die niet worden gebruikt. Dan kan je ze beter delen.'

Cycleswap

In navolging van het succes van deelbedrijven Airbnb en Uber zijn er allerlei ondernemers die een deelbedrijf beginnen. GoBoat is er om boten te verhuren, via Mobypark kunnen particulieren parkeerplaatsen verhuren en via de app van Toogethr kan je gemakkelijk met iemand carpoolen . Nieuwste deelbedrijf is het Amsterdamse Cycleswap.

David Schogt, medeoprichter van Cycleswap, geeft toe dat ze het idee voor een groot gedeelte van hun voorgangers hebben afgekeken. 'Zonder hun waren we waarschijnlijk niet op het idee gekomen. Bedrijven als Uber en Airbnb hebben deze markt geopend.'

Met Cycleswap kunnen particulieren fietsen verhuren. Het bedrijf staat nog in de kinderschoenen: op 15 januari werd de eerste fiets verhuurd, de teller staat nu op 65 transacties, goed voor ongeveer 120 fietsen. Cycleswap heeft een omzet van 2000 euro en maakt een winst van 500 euro. In Amsterdam zijn er ongeveer 100 tweewielers te huur, de meeste voor een prijs van ongeveer 5 tot 10 euro.

Verzekering

Schogt is het bedrijf met zijn vrienden Wouter Florijn, Joran Iedema en David Knap pas net begonnen. Toch hebben ze al grote plannen. Zo proberen ze fietsen aan te bieden in de buurt van Airbnb-adressen en deze maandag lanceren ze een 'verzekering'. Als een fiets wordt gestolen draait het bedrijfje voor de kosten op.

De kelder van het studentenhuis van Schogt doet dienst als kantoor. De witte verf op de trap is er voor het grootste gedeelte van afgesleten. Op de grote vergadertafel ligt een pakje peuken en er staat een lege fles appelsap. 'Maar als we gaan vergaderen, ruimen we het hier op hoor', aldus Schogt.

Het bedrijf moet het niet alleen van hebben van particulieren. 40 procent van de aangeboden fietsen komt van kleine fietsenmakers. Het bedrijf houdt zelf twintig procent van het bedrag. Voor de fietsenmakers en studenten die studeren op dezelfde campus als mede-oprichter Iedema zit, geldt een tarief van tien procent.

Schogt ontvangt zijn gasten in zijn studentenkamer. Voor de televisie liggen zijn onderbroeken en sokken. De vrienden zeggen het niet alleen voor het geld te doen. 'De druk op de natuur wordt te groot als we niet efficiënter met onze spullen omgaan. We zullen onze spullen vaker moeten delen.'

Geen concurrentie

Uber kwam onder vuur te liggen omdat de taxibranche het bedrijf als oneerlijke concurrentie zag en de hotelwereld zag de opkomst van Airbnb als een grote bedreiging. Volgens Schogt hoeven traditionele fietsverhuurders niet veel van Cycleswap te vrezen. 'We richten ons niet op het centrum zoals de meeste grote fietsverhuurders.' Cycleswap gaat voor de randen van de stad omdat daar volgens hun steeds meer toeristen logeren. 'Bovendien kunnen we nooit fietsen leveren aan groepen van dertig man, zoals grote verhuurders wel kunnen.' Cycleswap heeft nog geen contact gehad met andere fietsverhuurders, waar de prijzen rond de 10 en 15 euro liggen.

Verhuurder Widler stalt de fiets die hij verhuurt tussen de barrels voor de ingang van zijn appartementencomplex. De fiets, die hij kocht voor 70 euro, was eigenlijk bedoeld voor als zijn vrienden op bezoek komen. 'Maar de fiets staat er nu toch maar.' Via een flyer werd hij geattendeerd op Cycleswap. 'Nee, ik verwacht er niet rijk mee te worden. Als ik de aanschafkosten eruit zou halen, zou het al fantastisch zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden