De familie had allang afscheid genomen

Vincent Vroom, achterkleinzoon van de oprichter, zegt dat het tenminste voor hem pijnlijk zal zijn als direct de namen van de gevel afgaan. 'Dat wordt slikken. Maar de tijden zijn veranderd.' Hij erkent dat hij zelf niet meer geloofde in een toekomst voor V&D. 'Economisch bood het concept geen perspectief. Je zou kunnen zeggen dat de familie moreel iets had moeten doen. Maar dat is ieders individuele beslissing.'

Peter de Waard
null Beeld ANP
Beeld ANP

Financieel gezien hadden de familie Dreesmann, Vroom plus de aangetrouwde staken zoals de families Barge, de Vehmeijer, Rosenmöllers, Peek en Berentzen hun voormalige imperium probleemloos kunnen redden. Zij zijn samen steenrijk geworden van de beursgang van Vendex in 1995 - nu ruim twintig jaar geleden. Dat hebben zij meestal slim geherinvesteerd en belegd.

Alleen de familietak van Dreesmann zou volgens een schatting van Quote al een vermogen van 1,6 miljard euro hebben. Een groot deel daarvan zit in Commonwealth Investments waar de in een kasteeltje in Brasschaat wonende Marc Dreesmann de scepter zwaait. Marc Dreesmann houdt zichzelf onbereikbaar. Manager Leo Derksen van Commonwealth Investments zegt niet te zien dat de familie een morele plicht zou hebben gehad om de curatoren te hulp te schieten bij een doorstart. 'Wat denkt u zelf bij een onderneming waar je al 21 jaar geleden afscheid van hebt genomen?' Een bekende participatie van Commonwealth Investments is Nordian - het voormalige Rabo Capital - dat onder meer belangen heeft in beveiligingsbedrijf BouWatch, ict-onderneming OpenLine, opleidinginstituut Luzac en een slachterijbedrijf van pekingeenden.

'Janken, huilen, afscheid nemen'

Ze zaten 'gezellig aan de borrel', de ruim honderd man personeel van V&D in Amstelveen. Met wijn en bier en een hapje, zegt Gerard Kortekaas. De stemming werd dankzij die wijn en dat bier zelfs redelijk ontspannen.

Familiesentiment

Er is geen familiesentiment. De vierde generatie heeft allang afscheid genomen van wat de drie generaties daarvoor hadden opgebouwd en wat in de jaren tachtig het grootste conglomeraat van Nederland was. In 1887 sloegen de manufacturenhandelaren Anton Dreesmann en Willem Vroom de handen ineen en openden de eerste Vroom & Dreesmann. In 1912 werd het eerste warenhuis geopend. Het werd het kooppaleis werd van de groeiende middenklasse.

Familietwisten en problemen rond de opvolging van toenmalig patriarch professor Anton Dreesmann leidden ertoe dat in 1995 Vendex naar de beurs ging. In eerste instantie werden 34,5 miljoen aandelen tegen 39 gulden per stuk verkocht. De verkoop leverde de familie 1,35 miljard gulden op. Dat was 44 procent van de aandelen. De rest werd later stukje bij beetje te gelde gemaakt, waardoor de totale opbrengst boven de 3 miljard kwam.

null Beeld -
Beeld -

Opbrengst

De timing van de verkopers was perfect. Vlak daarna begon de omzet in de detailhandel te stagneren. Vendex zou in stukken uiteenvallen en worden verkocht totdat in 2010 alleen nog V&D resteerde, dat in handen kwam van een Amerikaans private-equitypartij.

De opbrengst van 3 miljard gulden moest in de jaren negentig worden verdeeld over achthonderd familieleden. Niet iedereen kreeg een gelijk deel. De vijf kinderen van de laatste familiebestuurder professor Anton Dreesmann (Anton jr., Pieter, Quinten, Marc en dochter Barbara) kregen het grootste deel. Marc, de jongste, is investeerder. Pieter Dreesmann is een bekend kunsthandelaar, Quinten Dreesmann zit in het vastgoed en Barbara Dreesmann is getrouwd en woont in Florida. Een bekende telg van de Vendex-familie is ook voormalig Groen Links-fractieleider en omroepmedewerker Paul Rosenmöller. 'Maar als u zo vriendelijk wilt zijn: ik zeg er niets over.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden