De dilemma's van de pakketbezorger

Het verschil tussen een werknemer en een zzp'er is soms flinterdun. En het is juist zo prettig om te weten: wanneer moet een bedrijf werknemerslasten afdragen en wanneer niet? En wanneer kan de zzp'er aanspraak maken op belastingvoordelen als ondernemersaftrek? Of niet.

Een pakketbezorger van Post NL.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De Kamer wil vandaag van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën horen waarom hij de pakketbezorgers van PostNL beschouwt als kleine zelfstandigen. De VAR-wuo, de Verklaring Arbeidsrelatie winst uit onderneming, is het document op basis waarvan de Belastingdienst bepaalt wie een zelfstandigenvergunning krijgt. Een aantal vragen uit dat formulier maken het dilemma van de pakketbezorger duidelijk.

Werkzaamheden

2e) Hoeveel opdrachtgevers verwacht u te hebben voor de VAR-werkzaamheden in het jaar waarvoor u de verklaring aanvraagt?

Meer of minder dan drie opdrachtgevers is een veelgebruikt criterium in de discussie over (schijn)zelfstandigen. Het uitgangspunt is dat een ondernemer in staat is opdrachten binnen te halen. Wie minder dan drie opdrachtgevers heeft, lijkt meer op een werknemer dan op een ondernemer, wordt dan gezegd. Bijna alle tweeduizend pakketbezorgers-zzp'ers bij PostNL hebben één opdrachtgever: PostNL.

(2i) Is het risico voor u als een opdrachtgever niet tevreden is over uw werk?

Welk risico, vragen de pakjesbezorgers zich hardop af. PostNL schrijft tot in detail voor aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Van witte bestelbus tot bedrijfskleding, van handscanner tot route. En PostNL heeft het recht de bezorgers te controleren als ze onderweg zijn. Hét risico: geen werk meer als PostNL te veel klachten krijgt.

Inkomsten

3a) Wat zijn uw geschatte jaarinkomsten voor de VAR-werkzaamheden in het jaar waarvoor u de verklaring aanvraagt?

Wie te weinig inkomsten heeft, zal door de Belastingdienst niet snel als ondernemer worden beschouwd. Sites die kleine zelfstandigen adviseren met het invullen van de vragenlijst raden aan minimaal te kiezen voor de optie 10.000 tot 25.000 euro. De pakketbezorgers zitten dus aan de ondernemerskant met een omzet van 45 duizend euro.

3c) Betalen uw opdrachtgevers u door als u ziek bent of vakantie hebt?

De zzp'ers bij PostNL hebben ook niet het werknemersvoordeel dat ze worden doorbetaald als ze ziek zijn of met vakantie gaan.

3e) Krijgt u uw inkomsten in het jaar waarvoor u de verklaring aanvraagt, voor meer dan 70 procent van één opdrachtgever?

Wie voor meer dan 70 procent van zijn inkomen afhankelijk is van één opdrachtgever, loopt de kans dat de Belastingdienst zich afvraagt in hoeverre er sprake is van een onafhankelijke ondernemer. Wiebes heeft de Kamer hier iets uit te leggen (zie ook vraag 2e).

Nieuwe regels voor zzp'ers zware klus voor kabinet

Het moet de volgende grote hervorming van het kabinet worden: nieuwe, moderne regelgeving voor het groeiend aantal zelfstandigen zonder personeel. Makkelijk zal het niet worden om het eens te worden. Hier botsen de wereldbeelden van de VVD en de PvdA op elkaar.

Werkwijze

4a) Verstuurt u facturen voor de VAR-werkzaamheden waarvoor u deze verklaring aanvraagt?

4b) Maakt u reclame voor de VAR-werkzaamheden?

4c) Bent u ingeschreven bij de Kamer van Koophandel?

4e) Hebt u een btw-nummer?

4f) Investeert u jaarlijks meer dan 2.500 euro?

De Post-NL pakketbezorgers staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (4c) en hebben daarmee een btw-nummer (4e). Beide tellen als kenmerk van een ondernemer. Maar facturen sturen (4a) en reclame maken (4b), ook ondernemersbezigheden volgens de Belastingdienst, doen ze niet. Omdat de pakketbezorgers van PostNL wel hun eigen bestelbus (wit, verplicht logo en een trits van voorwaarden waaraan de bus moet voldoen) moeten kopen, voldoen ze weer wel aan de ondernemerseis jaarlijks minimaal 2.500 euro te investeren (4f). Wie de benodigde 25 duizend euro niet heeft, kan een bus leasen. Door deze investering voelen pakketbezorgers, zo blijkt uit veel gesprekken, zich geketend aan PostNL.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden