De Crisis dag 417 & 418

Sommige vrouwen maken sluw gebruik van de economische crisis om in echtscheidingsprocedures langer met de kinderen in het eigen huis te kunnen blijven wonen....

De Consumentenbond vindt dat het financieel toezicht in Nederland op de schop moet, zodat consumenten beter beschermd worden. Overheidsinstellingen die toezicht houden op financiële instellingen, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM), moeten veel strenger worden. Volgens de bond profiteren consumenten nu te weinig van de AFM. De bond meent dat de toezichthouder veel harder kan optreden tegen excessieve provisies dan tot nu toe is gedaan.

Ontwikkelingslanden hebben langer nodig om de crisis te overwinnen. Dat heeft de Egyptische president Mubarak zondag gezegd tijdens de openingsdag van de Chinees-Afrikaanse top in Sharm el-Sheikh. China beloofde Afrika de komende drie jaar voor 10 miljard dollar (6,7 miljard euro) aan leningen tegen een laag percentage.

De overheden zullen minimaal een decennium nodig hebben om de door de crisis veroorzaakte schulden weer naar het niveau van 2007 terug te brengen. Dit heeft het kredietbeoordelingsbureau Moody’s voorspeld. Moody’s maakt zich met name zorgen over de overheidsfinanciën van landen als Portugal en Griekenland met een weinig ‘dynamische economische structuur’. Volgens verwachtingen zullen de regeringen volgend jaar nog eens voor twee biljoen dollar aan schulden maken om de economie te stimuleren. Met name in de eurozone zullen de overheidsschulden nog eens met 1,5 biljoen dollar stijgen, zo is de verwachting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden