De Crisis dag 410 & 411

De Amerikaanse CIT Group verkeert op de rand van faillissement. De bank, die krediet verschaft aan duizenden kleine en middelgrote bedrijven, heeft gisteren surseance van betaling aangevraagd....

De centrale bank in IJsland gaat investeerders binnenkort weer toestaan opbrengsten om te zetten in buitenlandse valuta’s. Het betreft de eerste verlichting van de strenge kapitaalcontroles die het land vorig jaar invoerde nadat het bankensysteem was gekapseisd. De IJslandse centrale bank stelde zaterdag dat nieuwe investeringen moeten worden geregistreerd om toestemming te krijgen opbrengsten naar het buitenland te brengen. De centrale bank wil zijn kapitaalcontroles slechts geleidelijk opheffen, om de IJslandse munteenheid in een stabieler vaarwater te brengen.

Protectionisme is een bedreiging voor het herstel van de wereldwijde economie. Daarvoor waarschuwde Li Dongrong, een topbestuurder van de Chinese centrale bank zondag op een financieel forum in Koeweit. De bestuurder riep de internationale gemeenschap met klem op de ‘samenwerking te versterken, elke vorm van protectionisme te voorkomen en de stabilisering van de financiële markten en economische groei te ondersteunen’.

De Verenigde Staten staan aan het begin van ‘een grote crash in commercieel vastgoed’. Dit heeft multimiljardair Wilbur L. Ross Jr. – een van de negen managers die voor de Amerikaanse overheid giftige beleggingen van banken opkoopt – afgelopen weekeinde gezegd tegen persbureau Bloomberg. ‘Alle componenten in de onroerendgoedmarkt gaan de verkeerde kant op.’ Ross wijst erop dat de bezettingsgraad daalt, terwijl de vergoedingen die beleggers in onroerend goed vragen, juist oplopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden