De Crisis dag 396 en 397

Het tekort van de Amerikaanse overheid is in het afgelopen jaar opgelopen tot de recordhoogte van ruim 1.400 miljard dollar (ongeveer 950 miljard euro)....

Daarmee kwam het tekort 162 miljard dollar lager uit dan het Witte Huis in augustus had voorspeld. Het is echter nog altijd gelijk aan bijna 11 procent van het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle in de Verenigde Staten geproduceerde goederen en diensten.

Dat het tekort iets lager uitkwam dan verwacht, kwam vooral doordat de Amerikaanse overheid minder geld uitgaf aan steun voor de financiële sector dan eerder gedacht. Door de reddingsplannen voor de banken en de hele Amerikaanse economie blijft het overheidstekort de komende twee jaar hoger dan duizend miljard dollar, denkt het Witte Huis.

De Britse bank Lloyds probeert onder een kostbare garantieregeling van de overheid uit te komen. Volgens bronnen van persbureau Reuters voerden de bank en de Britse toezichthouders afgelopen weekend gesprekken over alternatieven voor de regeling waarbij de staat een groot deel van de mogelijke verliezen op investeringen verzekert.

Lloyds zou met een aandelenemissie, omzetting van schulden in aandelen en de verkoop van onderdelen zijn financiële positie willen versterken. Hierdoor zou de garantieregeling van de staat niet meer nodig zijn. De regeling is onaantrekkelijk voor Lloyds omdat de bank de staat een vergoeding van vele miljarden pond sterling moet betalen.

De Britse centrale bank, het ministerie van Financiën en de toezichthouder op de financiële markten moeten groen licht geven om onder de regeling uit te komen.

De AEX-index van de Amsterdamse beurs zal doorstijgen naar de 400-puntengrens. Deze verwachting sprak zelfbenoemd beleggingsgoeroe Geert Schaaij zondag uit in het programma Business Class.

Sinds het dieptepunt van maart dit jaar is de hoofdgraadmeter van het Damrak ongeveer 65 procent gestegen. De grote vraag is hoeveel verder die te gaan heeft. Schaaij was positief. ‘Ik denk dat we naar de 400 punten gaan.’ Hij houdt er wel rekening mee dat er eerst een kleine correctie omlaag komt.

De beursgoeroe, die via zijn beleggersclub Beursgenoten actief is als adviseur, wees op de lage spaarrentes. Dat stimuleert mensen meer geld in aandelen te steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden