De Crisis dag 395

ING verkoopt zijn Amerikaanse herverzekeringspoot aan Reinsurance Group of America (RGA). De transactie zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2010 worden afgerond en een beperkt positief effect hebben op de winst van ING....

De rol van overheden in de wereldeconomie wordt steeds groter. Lange tijd zag het ernaar uit dat multinationale ondernemingen zo hard groeiden dat landen dwergstaten leken, maar het tij is gekeerd, vindt staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken). Het zwaartepunt van de economie verschuift steeds meer naar Azië. In belangrijke opkomende economieën als China en India speelt de overheid een belangrijke rol bij economische beslissingen. Bovendien zijn westerse overheden door de economische crisis een grotere rol gaan spelen in de economie. Ook de klimaatcrisis vereist ingrijpen van de overheid. Met de groeiende rol van de regeringen wint ook de wat Heemskerk noemt ‘economische diplomatie’ aan belang. Die economische diplomatie levert Nederland jaarlijks 100 tot 200 miljoen euro op, aldus Heemskerk. Hij leidde de afgelopen twee jaar 25 handelsmissies naar andere landen.

Het consumentenvertrouwen in de VS is in oktober onverwacht gedaald door zorgen over de persoonlijke financiën. De vertrouwensindex van de universiteit kwam uit op 69,4 tegen 73,5 in september. Analisten dachten dat de stand van september onveranderd zou blijven. Amerikaanse consumenten zijn vooral bevreesd dat er geen verbetering in de eigen financiën zal plaatsvinden, ondanks de aantrekkende economie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden