De Crisis dag 228

De inflatie in de eurolanden blijft laag. De geldontwaarding bleef in april stabiel op 0,6 procent op jaarbasis. Dat heeft het Europese statistisch bureau Eurostat bekendgemaakt....

De Amerikaanse consumenten hebben in maart wederom minder uitgegeven, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. De consumentenbestedingen krompen in maart met 0,2 procent ten opzichte van de maand ervoor. Analisten hadden gerekend op een daling van 0,1 procent.

Het Duitse chemieconcern BASF schrapt tweeduizend banen. Dat maakte het bedrijf bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De nettowinst liep in het eerste kwartaal terug met 68 procent tot 375 miljoen euro, bij een omzetdaling met 23 procent tot 12,2 miljard euro. BASF heeft veel te lijden onder de malaise in de bouwsector en de auto-industrie, waarvan het een grote toeleverancier is.

Het grootste olieconcern ter wereld, het Amerikaanse Exxon Mobil, heeft de winst in de eerste drie maanden van dit jaar zien teruglopen met 58 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2008. Het bedrijf boekte een kwartaalwinst van 3,35 miljard euro. De winst per aandeel was met 0,92 dollarcent iets lager dan de 0,95 dollarcent die analisten hadden verwacht. Door de wereldwijde recessie loopt de vraag naar olie terug.

De Japanse economie krimpt dit jaar waarschijnlijk met 3,1 procent, voorspelt de centrale bank van Japan. De bank ging eerder uit van een kleinere krimp. Volgend jaar zal de Japanse economie weer met 1,2 procent groeien, raamt de bank.

Het Amerikaanse Procter & Gamble (P & G), bekend van Pampers, Ariel, Duracell en Gillette, heeft in het derde kwartaal van het gebroken boekjaar 4 procent minder winst geboekt. Consumenten laten vanwege de recessie de kwaliteitsproducten van P & G steeds vaker links liggen en kiezen voor goedkopere versies. De nettowinst kwam uit op 2,6 miljard dollar tegen 2,7 miljard dollar een jaar eerder. De omzet ging met 8 procent omlaag naar 18,4 miljard dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden