De Costa Brava wordt drooggelegd

Geen bierdrinkwedstrijden in de branding meer. Geen nachtelijke slemppartijen tot zonsopgang op het strand. Het is gedaan met de alcoholische uitspattingen die elke zomer zoveel ellende veroorzaken aan de Spaanse kust: de Costa Brava wordt drooggelegd....

'Drankwet' moet

toeristen

in toom houden

Van onze correspondent

Cees Zoon

BARCELONA

Het nuttigen van alcoholische dranken langs de openbare weg in Lloret de Mar is verboden. Alleen bars, discotheken en feestzalen mogen 's avonds na elf uur nog alcoholische dranken verkopen.

Het hele leger drankboeren dat vermomd als kruidenier of supermarkt 24 uur per dag buitenlandse toeristen van nieuwe ladingen drank voorziet, zal in de nachtelijke uren zijn omzet moeten halen met chips en mineraalwater.

De winkelier die de verordening herhaaldelijk overtreedt, zal zijn zaak moeten sluiten. Lloret de Mar, de populaire badplaats even boven Barcelona, heeft een voorsprong genomen op de rest van de Catalaanse kust. De gemeenteraad heeft de drankverordening drastisch aangepast in een poging de jaarlijks terugkerende overlast van dronken toeristen in te dammen.

Het is een voorbode van wat de hele Costa Brava te wachten staat, wanneer het Catalaanse parlement later deze week een nieuwe 'drankwet' voor de hele deelstaat behandelt.

Lloret is een van die badplaatsen aan de Costa Brava die grote populariteit geniet onder jongeren uit Noord-Europa, met name Britten, Duitsers en Nederlanders. Het strand, de zon en de zee in dit oord van appartementengebouwen zijn voor veel toeristen bijzaak, zij komen hier voor het 'uitgaansleven'. Dat speelt zich grotendeels af in de straten en op het strand en heeft doorgaans de vorm van een drankfestijn.

De alcohol wordt in enorme hoeveelheden betrokken bij de supermarkten en avondwinkels. Niet alleen is het daar een stuk goedkoper voor de jongeren, maar bovendien kennen deze gelegenheden geen sluitingstijd. Het gevolg is dat Lloret elke zomer verandert in een slagveld van dronken toeristen, die vernielingen aanrichten en met elkaar en de politie op de vuist gaan.

Ook op Mallorca zijn de eerste stappen op weg naar een gedeeltelijke drooglegging gezet. Het beginpunt is Calvia, vooral geliefd bij Britse voetbalsupporters, die hier elk jaar een paar weken komen genieten. De ley seca (droge wet) legt beperkingen op aan de verkoop van drank in flessen en verbiedt elke barhouder of winkelier alcohol te verkopen aan mensen die verschijnselen van dronkenschap vertonen.

'Dronken mensen met een fles in de hand zijn een gevaar', motiveerde de burgemeester van Calvia de maatregel. 'Een cava-fles (Catalaanse champagne) weegt een kilo en is een gevaarlijk wapen. Als er geen flessen op straat zijn, kan de politie patrouilleren zonder helmen en speciale bescherming.'

Calvia is een grote verzameling bars met daartussen drankwinkels die 24 uur per dag open zijn. Op dit moment vieren er al zo'n 30 duizend vooral jonge Britten vakantie. Rond de WK-wedstrijden van Engeland is het hier redelijk rustig gebleven, maar de vakantieperiode is net begonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden