De cadeaubon is langer te verzilveren

Ga je eindelijk met die cadeaubon naar de winkel, blijkt hij niet meer geldig (of is de winkel dicht - V&D). Nieuwe afspraken moeten een einde maken aan deze ergernis van consumenten.

null Beeld Peter van Hugten
Beeld Peter van Hugten

1 Een verlopen cadeaubon? Gewoon even opletten tot wanneer hij geldig is, toch?

Dat zou je zeggen, maar in de praktijk verdwijnt de bon blijkbaar in een la en als de consument er weer aan denkt, is het geregeld te laat. De Consumentenbond krijgt althans veel klachten over cadeaubonnen die niet meer geldig zijn. Helemaal als cadeaukaarten in het nieuws zijn, zoals recent met de V&D-bon. Die bleek eind vorig jaar door het uitstel van betaling voor het inmiddels failliete warenhuis van de ene op de andere dag niet meer ingeleverd te kunnen worden. Ook de Nationale Slijtersbon, die mei vorig jaar failliet ging, leidde tot een reeks klachten. Het belangrijkste bezwaar van consumenten is dat de bon niet lang genoeg geldig is. Daarom is de Consumentenbond gaan praten met de Stichting Keurmerk Cadeaukaarten.

2 Welke afspraken zijn er nu gemaakt?

Cadeaubonnen voor producten die in een winkel kunnen worden gekocht, moeten minimaal drie jaar geldig zijn. Voor 'belevenissen' - een ballonvlucht, een ontbijt, een uitje - is dat twee jaar, met altijd de mogelijkheid van een jaar verlenging. Dat moet de grootste ergernis, die over de te korte geldigheidsduur, wegnemen. Er zijn meer afspraken gemaakt. Zo moet er goede voorlichting gegeven worden over de inhoud van de cadeaukaart en wanneer die verloopt; zowel op de kaart zelf, als op de website van de aanbieder.

Er moeten ook voldoende mogelijkheden zijn de kaart in te wisselen. Dat varieert per kaart, want voor een modebon is de norm natuurlijk anders dan bij een ballonvaart. De Geschillencommissie Keurmerk Cadeaukaarten, die met de nieuwe afspraken is opgericht, beoordeelt aan de hand van klachten wat redelijk is.

Verder, ook een grote ergernis van consumenten: er mogen geen extra kosten gevraagd worden om de bon in te wisselen. Een hotel mag dus niet zeggen dat de overnachting alleen geboekt kan worden als er een ontbijt bij genomen wordt. Aanvullende eisen - zoals vooraf reserveren - zijn ook uit den boze, tenzij er een goede organisatorische reden voor is. Ook mag de cadeaubon in natura niet duurder zijn dan het uitje of ontbijt in het echt kost. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar het is toch maar even op papier gezet.

3 Gelden de afspraken bij alle aanbieders?

Nee. De afspraken zijn gemaakt met de zes grootste uitgevers van cadeaukaarten. Dat zijn de VVV Cadeaubon, de Fleurop Bloemenbon, De Pluim (een belevenisbon waaraan een reeks bedrijven meewerkt, van de Pathé-bioscopen tot pretpark Plopsaland), de Nederlandse Boekenbon, de Nationale EntertainmentCard (van de Platenbon) en de Weekendjeweg.nl Cadeau Card. Deze zes grote partijen hebben een voortrekkersrol gespeeld, want er is geen brancheorganisatie van cadeaukaartuitgevers waarmee afspraken konden worden gemaakt. De zes voorlopers gaan nu branchegenoten benaderen om ook mee te doen.

Houd in de gaten of uw cadeaukaart een keurmerk heeft. Met dat keurmerk biedt de aanbieder toegang tot de Geschillencommissie Cadeuakaarten, als u klachten heeft. Dat is bepaald niet vanzelfsprekend, want iedereen mag een cadeaubon uitgeven. Volgens Kees van Wijk van de nieuwe Stichting Keurmerk Cadeaukaarten is er naar schatting voor ruim een miljard euro aan cadeaukaarten in omloop. De zes voorlopers vertegenwoordigen daarvan krap eenvijfde, denkt hij. Het blijft dus zaak goed op te letten wat u in handen heeft.

4 Kan ik nog iets met mijn V&D-bon?

Nee, althans niet bij V&D zelf. Daarmee gaan de gedupeerden die er nog eentje hadden liggen in totaal voor bijna 10 miljoen euro het schip in. Wel waren er deze week berichten over ludieke acties van slimmeriken die extra klandizie ruiken, zoals cabaretier Pieter Jouke, die de waardeloos geworden V&D-bon als tweede toegangskaartje accepteert, en een rijschool die er een extra rijles voor geeft. Met de vele faillissementen in de detailhandel is het overigens geen slecht idee de lades nog eens na te kijken op vergeten cadeaubonnen van winkelketens. Er zijn wel afspraken gemaakt dat de aanbieder financieel stabiel moet zijn. Zo moeten de uitstaande bedragen van de bonnen die nog geldig zijn, aantoonbaar op de rekening staan. Een waterdichte garantie biedt dat niet, blijkt bij V&D.

Enkele adviezen van de Consumentenbond om een waardeloze cadeaubon te voorkomen: kies bij voorkeur voor een kaart met een zo lang mogelijke geldigheid. Drie jaar is het minimum, maar veel partijen bieden meer. Zo is de VVV Cadeaubon bijvoorbeeld onbeperkt geldig. Kies verder bij voorkeur voor een kaart die je bij meerdere winkels kunt besteden. Dat verkleint het risico dat u getroffen wordt door een faillissement. En geef de cadeaubon vooral zo snel mogelijk uit, als je er eentje krijgt.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden