De BV Nederland kan altijd een beroep doen op Peter Wakkie

Een boekhoudschanaal, overnameperikelen, schikkingen, 'de beste zaken-advocaat van Nederland' regelt het allemaal. Maar nu zit hij zelf in de problemen.

Wilco Dekker
De toonaangevend zakenadvocaat en eminent jurist, gepokt en gemazeld in het ondernemingsrecht, regelt dat het goed komt met 's lands iconen. Beeld anp
De toonaangevend zakenadvocaat en eminent jurist, gepokt en gemazeld in het ondernemingsrecht, regelt dat het goed komt met 's lands iconen.Beeld anp

Of het nou supermarktconcern Ahold is (dat begin deze eeuw ten onder dreigde te gaan aan een boekhoudschandaal) of telecombedrijf KPN (een paar jaar geleden belaagd door de Mexicaanse miljardair Carlos Slim), de BV Nederland kan altijd een beroep doen op Peter Wakkie. De toonaangevend zakenadvocaat en eminent jurist, gepokt en gemazeld in het ondernemingsrecht, regelt vervolgens dat het goed komt met 's lands iconen.

Maar na het passeren van de pensioengerechtigde leeftijd lijkt Wakkie zich alsnog te verslikken in een internationaal wespennest rond een fiscaal in Nederland gevestigd Spaans/Russisch internetbedrijf; een geval waarin hij zich op verzoek van de Ondernemingskamer heeft begeven. De topjurist - 'netjes, slim en ook wel sjiek' - werd maandagmorgen op het vliegveld van Madrid aangehouden door de Spaanse politie.

Dat is een geheel nieuwe ervaring voor Wakkie (68), die de gevangenis tot nu toe hooguit kent van een bezoek aan cliënten, als hij er al eens een van binnen heeft gezien. Na zijn studie rechten in Utrecht - van 1966 tot 1971, deels gecombineerd met het voorzitterschap van het corps - begon Wakkie in 1972 als advocaat bij het prestigieuze kantoor De Brauw Blackstone Westbroek. Hij werd de ster in de grote overnamegevechten als de 'tasjesoorlog' tussen het in Nederland gevestigde luxehuis Gucci, dat werd belaagd door branchegenoot LVMH. Ook hield hij HBG droog in de zogeheten 'baggeroorlog' met Boskalis en Heijmans.

'De beste advocaat van Nederland', werd hij genoemd toen hij in 2003 Ahold (pas zijn tweede werkgever) ging redden. Gis, creatief en 'een echte De Brauw-man', klonk het goedkeurend. Nadat hij Ahold in 2009 in veilige haven had geloodst - hij regelde een schikking met de gevreesde Amerikaanse beurswaakhond SEC - was Wakkie binnen. Hij begon zijn eigen kantoor (Spinath & Wakkie) en ging weer wat aansprekende zaken doen: de NV Ajax tegen het 'kamp-Cruijff' bijvoorbeeld. In 2013 moest Wakkie aan de bak als bestuurder van de Stichting KPN. Die kwam met een extra pakket aandelen in actie toen miljardair Carlos Slim het Nederlandse telecombedrijf wilde overnemen. Met succes - de Mexicaan haakte af.

Wakkie werd ook commissaris, bij onder meer navigatiebedrijf TomTom en informatiebedrijf Wolters Kluwer. De rode draad: ruimhartige beloning. Bij Wolters Kluwer verdedigde hij de ruim 15 miljoen euro die de Amerikaanse topvrouw Nancy McKinstry over 2015 verdiende. 'Niet buitensporig', oordeelde de president-commissaris. Het kwam hem op veel kritiek te staan van aandeelhouders, maar het is de vraag of de 'no-nonsense-Rotterdammer' daar wakker van heeft gelegen. 'Hij kan soms met veel aplomb een onhoudbaar standpunt verdedigen', zei een vakgenoot in 2003 met een mengeling van bewondering en irritatie over zijn 'soms wat norsige' collega. De rechtlijnige houding bleek voorjaar 2015 ook bij ABN Amro. Na maatschappelijke ophef werd een loonsverhoging voor de top van de toenmalige staatsbank teruggedraaid. Wakkie - altijd bereid de topinkomens te verdedigen - stapte per direct op als commissaris.

Het krasje bij de staatsbank deerde de topjurist blijkbaar allerminst. Eind dat jaar legde hij, naar aanleiding van de sjoemelsoftware bij Volkswagen, in NRC Handelsblad een tikkeltje parmantig uit hoe je een fraudezaak efficiënt afhandelt. Les één: zeg niks en zorg voor cash. De tips - 'beken geen schuld' was een andere, en 'neem de tijd' - hebben niet kunnen voorkomen dat Wakkie is aangehouden in Spanje. Tijd voor de belangenbehartiger van de BV Nederland om aan zijn imposante conduitestaat nog een nouveauté te voegen: hoe kom je in het buitenland zo snel mogelijk uit handen van politie en justitie.

null Beeld anp
Beeld anp
Wie bel je bij een boekhoudschanaal, een overnameperikel of een schikking? Peter Wakkie. Beeld anp
Wie bel je bij een boekhoudschanaal, een overnameperikel of een schikking? Peter Wakkie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden