De Broertjes lokken beleggers naar Ajax

De Amsterdamse aandelenhandel had vrijdag de grootste moeite om richting te vinden. De toonaangevende AEX-index jojode de dag met fors verlies rond de psychologische 1000-punten grens....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Pas in het laatste uur van de handel werd het sentiment eenstemmig. Wall Street opende weliswaar lager maar steeg pijlsnel tijdens een excuusrede van president Clinton. De AEX volgde en sloot uiteindelijk met 10,89 punten verlies op 1010,42. De Midkap-index van Nederlandse fondsen sloot 3,87 punten lager op 1491,16.

'1010 punten is voor de AEX blijkbaar de bodem, dat is belangrijk', meende een handelaar. Rond een uur 's middags had de AEX met 995,21 punten de laagste koers sinds een jaar genoteerd. Voor maandag wacht het geruststellende vooruitzicht dat de slepende crisis in Rusland beëindigd lijkt. 'De Doema accepteert Primakov als premier. Dat is goed nieuws. Duidelijkheid', verzucht een handelaar.

De vooruitzichten voor de aandelenhandel waren somber. De aandelenbeurzen in Azië verloren fors terrein. De Japanse Nikkei sloot ruim 5 procent lager, de Hang Seng-index uit Hong Kong verloor 3,5 procent. In Europa was het sentiment bij het scheiden van de markt milder. Het verlies van de AEX, 1,07 procent, was zelfs bovengemiddeld. De Londense FTSE-index sloot 0,9 procent lager en de Duitse DAX sloot zelfs hoger, eentiende van een procent.

Heineken was de uitblinker. Het fonds steeg 11 procent naar 89,40 gulden. De brouwer meldde vrijdag een winststijging van 28 procent over het eerste halfjaar. 'Terwijl ze fors in Indonesië zitten', zegt een handelaar.

Ook Ajax kreeg belangstelling nu de broers De Boer de training hebben hervat en volgend jaar tegen een afkoopsom mogen vertrekken. De club steeg 1 gulden naar 25,50. Voor het eerst sinds 4 augustus noteert de club weer boven de introductieprijs van 25 gulden.

Ook het grootste beursfonds, Koninklijke Olie, won tegen de trend in. Het fonds steeg in één dag 4,70 gulden op 93,80. Daarmee was het de sterkste stijger van de AEX.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden