De Britten hebben een nieuw pond dat verdacht veel lijkt op de euro

Het Verenigd Koninkrijk is ondanks zichzelf een klein beetje Europeser geworden. Nee, de eilandbewoners blijven links rijden, in mijlen rekenen en geloven in de Brexit. De verandering zit hem in de nieuwe munt van een pond, die de oude nu officieel heeft vervangen en verdacht veel lijkt op de euro. Er is een troost voor traditioneel ingestelde Britten: de meeste supermarkten blijven de oude sterling voorlopig accepteren.

De nieuwe pond-munt. Beeld afp
De nieuwe pond-munt.Beeld afp

Eind maart reeds verscheen 'de Britse euro' in het betaalverkeer. De twaalfhoekige munt is, net als de euro, zilverkleurig met een gouden rand. Op de ene zijde staat koningin Elizabeth en op de andere een roos, een prei, een distel en een klavertje. De planten van de vier Britse naties groeien uit de kroon. Dit deel van de munt is ontworpen door een 15-jarige scholier. Britten was gevraagd typisch Britse symbolen te tekenen. Tot de inzendingen behoorden kopjes thee, een weerkaart en de rode tong van de Rolling Stones.

Verdwenen is het koninklijke wapen, dat het pond sierde dat in 1983 in omloop was gekomen. Ook de Latijnse tekst Decus et Tutamen ('een ornament en een hoeder') op de zijkant is weggelaten.

De munt moest worden vervangen omdat er te veel valse ponden in omloop zouden zijn. Een op de dertig was nep, raamde de Koninklijke Munt. De overgang is niet vlekkeloos verlopen, wat met het oog op de Brexit zorgen moet baren. Er zijn nog steeds 400 miljoen oude ponden in omloop (en rustend in 's lands sofa's). Dat heeft supermarkten, waaronder voordeelwinkel Poundland, ertoe gebracht om oude ponden te blijven accepteren, hoewel dat officieel niet meer hoeft. En er zijn nog tal van parkeerautomaten, supermarktkarretjes en kopieermachines die de oude munten accepteren en de nieuwe weigeren.

Veel Britten zullen de klassieke ponden bewaren als aandenken, terwijl anderen speuren naar zeldzame varianten die geld opleveren, zoals het oude Gibraltar-pond.

Middenstanders, vooral pubbazen, merken ondertussen dat mensen stiekem met euro's proberen te betalen, die 10 procent minder waard zijn. Dat probleem kan vanzelf verdwijnen als het pond verder in waarde begint te dalen. Op het eiland Man blijft de oude munt, het Manx Pound, gewoon in gebruik, net als de briefjes van een pond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden