De Brit schrikt: zijn huis stijgt niet meer pijlsnel in waarde

Veel Britten zijn geobsedeerd door onroerend goed, en dachten de afgelopen jaren dat de huizenprijzen simpelweg niet konden dalen. Maar het dipje in de Britse huizenmarkt, een direct gevolg van de kredietcrisis, lijkt langzaam uit te groeien tot een prijscorrectie....

Van onze correspondent Gert-Jan van Teeffelen

Volgens cijfers van Nationwide, een van de grootste hypotheekverstrekkers, zijn de huizenprijzen in juni met bijna 1 procent gedaald. Dat is weliswaar minder dan de afname van 2,5 procent in mei, maar vergeleken met een jaar eerder zijn de huizenprijzen – die sinds de piek in oktober al acht maanden achtereen dalen – nu gemiddeld 6,4 procent lager. Dit is de sterkste daling sinds Nationwide begin jaren negentig begon met turven.

Afgezien van het feit dat veel Britten plotseling minder te besteden hebben door de stijgende prijzen van energie, voeding en brandstof, wordt de malaise vooral aan de Britse banken geweten. Ooit strooiden ze met geld, maar ze zijn uiterst terughoudend geworden met hypotheken, en hebben hun voorwaarden aangescherpt en rentetarieven opgeschroefd.

Volgens de Bank of England kelderde het aantal verstrekte hypotheken in mei met 28 procent tot 42 duizend. Dat is maar liefst 64 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

De Britse huizenmarkt verschilt fundamenteel van de Nederlandse door het ontbreken van hypotheekrenteaftrek. Bovendien ligt de rente in Groot-Brittannië aanzienlijk hoger dan in de eurozone. Wie zijn rente twee jaar vastzet, betaalt gemiddeld 7,1 procent.

Van het instorten van de Britse markt kan echter nog nauwelijks worden gesproken. De prijzen stegen in het afgelopen decennium met ruim 170 procent, en vorig jaar lag de huizenprijs tot oktober 10 procent boven de prijs een jaar eerder. Veel Britten speculeren op de vastgoedmarkt door bijvoorbeeld een tweede of derde huis te kopen, en dit op te knappen of te verhuren.

Het zijn nu nog alleen mensen die op de top van de markt hebben gekocht, die op papier met een ‘negatieve waarde’ zitten: met de opbrengst van hun huis zouden ze hun lening niet kunnen aflossen. Wie twee jaar of langer geleden kocht, staat nog op een gezonde winst.

Voorspeld wordt echter dat de neerwaartse trend mogelijk sterker zal worden door een samenloop van omstandigheden. Omdat de inflatie oploopt, gaat de rente vermoedelijk stijgen. En als de risicoschuwe Britse banken de hand op de knip blijven houden, en nauwelijks hypotheken verstrekken, neemt de vraag naar huizen verder af. Dit uit zich intussen in het aantal verkochte woningen, dat met de helft is ingezakt.

Tegelijkertijd kijken mensen de kat uit de boom, wachtend op nog lagere prijzen. Wat niet helpt, is dat het consumentenvertrouwen zich intussen op het laagste punt sinds 1990 bevindt. Mervyn King, de gouverneur van de Bank of England, zinspeelde daarom onlangs op ‘grote bewegingen’ op de Britse huizenmarkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden