ColumnPeter de Waard

De Brexit eindigt als de millenniumbug. Heel veel drukte om niks

null Beeld
Beeld

Zelden is aan een gebeurtenis zo veel aandacht besteed als aan de Brexit. Inmiddels zijn er meer kolommen in deze en andere kranten mee gevuld dan met de Griekse crisis en komeetachtige opkomst van China samen.

Het zal met de invloed van de Britse media (BBC, The Sun, Financial Times) te maken hebben, waarvan de elite op het vasteland net zo smult als de Britten zelf. Het Britse journaille weet als geen ander van allerlei nieuws shakespeariaans drama te maken.

Politiek zou van de Brexit nog een majeure gebeurtenis kunnen worden gemaakt. Het is voor het eerst dat een land de EU verlaat of poogt te verlaten. Dat zou vroeger of later ook wel een keer zijn gebeurd (Griekenland, Hongarije, Italië) maar als de Britten het doen is het proces zoveel kleurrijker en chaotischer.

Economisch zal het echter niet meer dan een voetnoot in de geschiedenis zijn. Het pond sterling is sindsdien gezakt, maar dat is voor een land met een permanent handelstekort zoals Groot-Brittannië geen slechte zaak. Het pond was al te lang overgewaardeerd. Voor de rest laat al het gekrakeel zowel de economische indicatoren als de financiële markten onberoerd. De Footsie 100 is sinds het referendum van ruim twee jaar geleden met 25 procent gestegen. Op het vasteland van Europa bloeit de economie.

Er is grote angst dat als het volgend jaar daadwerkelijk gebeurt, wel enorme consequenties zal hebben. Maar beleggers kunnen de toekomst meestal beter inschatten dan economen, politici en andere onheilsprofeten die roepen dat het hele procenten van het bbp zal afhakken.

Groot-Brittannië zelf zal er het meest onder lijden. Van de Britse export gaat 45 procent naar de rest van de EU. Dat zal met de heffingen en obstakels na een harde Brexit — en ook na een zachte of halfzachte — wel een beetje minder worden. Bij Dover zullen lange files ontstaan, net als aan de andere kant van Het Kanaal. Maar in ruil voor het inleveren van een stukje welvaart kunnen de Britten tenminste zonder vermeende bemoeienis van Brussel links blijven rijden, de afstanden van Londen naar Manchester in mijlen berekenen, bananen blijven afwegen in pounds en ounces en op vossen blijven jagen.

Zolang de Brexit geen precedent schept zal het economisch op macroniveau geen historische gebeurtenis zijn. Rond de Grote Oceaan, waar het zwaartepunt van de wereldeconomie tegenwoordig ligt, is het een absoluut non-event.

In Nederland zullen hoogstens op microniveau bedrijven — met name in de agrarische sector — er last van kunnen hebben. De universiteit van Wageningen berekende onlangs dat 500 miljoen euro aan export hierdoor geraakt wordt. Dat is weinig op een totale Nederlandse export van 465 miljard euro in 2017, waarvan 39 miljard euro is bestemd voor Groot-Brittannië.

De Brexit eindigt als de millenniumbug. Heel veel drukte om niks. Maar daar werd niet zo veel over geschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden