De BMW M5: van buiten een kalme gezinswagen, binnenin een energiecentrale
De BMW M5 is een reuzenmotor in vermomming. Van buiten een kalme gezinswagen, binnenin een energiecentrale.
Er wordt gezwaaid, gegrijnsd, duimen gaan omhoog, er wordt ingehouden, gas gegeven – in de drie kwartier die de rit van de importeur in Rijswijk naar Amsterdam duurt, komen drie BMW’s (categorie: Jongens! Dikke BMW!) langszij. De bestuurders gebaren en proberen me te verleiden tot een tussensprintje. Laat hem even brullen, lijken ze te zeggen.
Naast deze opgetogen reacties is er een opmerkelijke desinteresse van andere automobilisten. Geen duimen, geen glimlach. Het waarom laat zich raden: zij zien een BMW als zovele. De auto oogt inderdaad als een gewone 5-serie. Alleen is dit geen gewone vijf, het is een M5. Liefhebbers zien dat direct. Opwinding!
Terecht. Een M is de overtreffende trap van BMW. Beter, sneller, strakker. Een M is het beste wat BMW in huis heeft, doorgaans gevat in een onopvallend uiterlijk. Ietsje breder, ietsje lager, vier uitlaten, spoilertje achterop - je moet het weten om het te zien. Mercedes is er in de jaren zeventig mee begonnen: in bestaande, wat saaie modellen een joekel van een motor bouwen en het onderstel voorzien van betere ophanging, grotere remmen. Onzichtbaar aan de buitenzijde, tot de bestuurder gas geeft. BMW volgde met M, Audi weer wat later met RS. Inmiddels zit het genre de Duitsers in de genen. De BMW M5 is de jongste uiting van deze overtreffende trap. De nieuwe heeft vierwielaandrijving (voor het eerst) en een V8-motor met 600 pk.
Een energiecentrale
Laat dit even bezinken: de BMW-ingenieurs hebben een energiecentrale van bijna een halve megawatt in hun auto gebouwd. Dat is waanzin. Niemand heeft 600 pk nodig in een auto. De gekte toont zich onder meer in het aantal radiateurs: negen stuks. Om de motor te koelen, de olie te koelen, de transmissieolie te koelen, het interieur te koelen en nog wat zaken waarvan ik niet eens wist dat ze gekoeld moesten worden. De voorzijde is een grote radiateur; er was nog net een plekje voor de radar die helpt automatisch afstand te houden tot voorliggers –geen slecht idee trouwens.
Deze motor heeft zo veel vermogen, dat je de M5 een heel autoleven kunt rijden zonder het gaspedaal meer dan een centimeter in te trappen. Dat is meteen het mooie: rijd je beheerst, dan is de M een kalme gezinswagen die op zijn dooie gemakje naar de Vomar tuft voor de weekendboodschappen, die ruimschoots in de kofferbak passen. Trap je het gaspedaal wat verder in, of, voor bestuurders met een groot hart, tot de bodem, dan word je afgevuurd alsof je bovenop een Falcon Heavy bent gemonteerd.
Laat het gas los en de rust keert terug. De M5 is als een doosje met orkaan Katrina erin: open het deksel en de hel breekt los. Sluit het en de storm gaat liggen. Ze hadden hem ook de BMW Pandora kunnen noemen.
Boven de pet
Deze auto gaat me als chauffeur volledig boven de pet. Ik voel me als een Cessnapiloot die per ongeluk in een F-35 Lightning is gestapt. Nu geldt dit vermoedelijk voor veel bestuurders en daarom heeft BMW die vierwielaandrijving toegevoegd voor meer grip en zitten er standen ingebouwd die de teugels stap voor stap laten vieren en de hulpsystemen op de achtergrond klaarzet voor het geval de overmoedige chauffeur de controle dreigt te verliezen. De M kent ook een stand waarbij al het vermogen naar de achterwielen gaat en de elektrische engeltjes uit staan. Deze heet: de tik-het-gas-iets-te-hard-aan-en-je-staat-achterstevoren-stand. Ik heb hem niet geprobeerd. Deze auto kost ruim twee ton.
De vraag is waar het allemaal goed voor is. Het antwoord: nergens. De M5 laat zien waartoe BMW in staat is en dat grenst aan het ongelooflijke. Het is de verbrandingsmotor op de toppen van zijn macht. Maar zijn opvolger staat klaar en zal ooit elektrisch zijn.
Ergens is dat jammer, want het geluid van deze V8 is fenomenaal. Voor het klimaat is het beter dat ze verdwijnen, al zal dit type reuzenmotor vermoedelijk niet uitsterven. Met dit soort auto’s zal het gaan als met het polshorloge: over een tijdje rijdt iedereen met een elektrisch quartsklokje en bezit een enkel gefortuneerd type een fraai handgemaakt uurwerk. Tot deze categorie zal de M5 gaan behoren. Dit laatste model zit daarmee precies tussen verleden en toekomst ingeklemd. En daar zit hij prima.
M van motorsport
M staat voor Motorsport. M's zijn de sportieve uitvoeringen van bestaande modellen. Ondanks (misschien dankzij) de hoge prijs zijn ze populair: tussen 2016 en vorig jaar steeg de verkoop van ‘echte’ M-modellen (er zijn ook BMW’s met bijvoorbeeld alleen een M-onderstel) in Nederland van 157 naar 219 exemplaren. Vergeleken met de naaste concurrenten AMG (Mercedes) en RS (Audi) heeft BMW naar eigen zeggen ruim de helft van de markt in handen.
Merk en type BMW M5
Motor V8 met vierwielaandrijving. Koppel: 750 newtonmeter. Acceleratie van nul tot honderd in 3,4 seconde.
Prijs € 212.187 (vanaf € 161.498) De bpm voor deze auto bedraagt 49 duizend euro, vooral vanwege de enorme CO2-boete.
Vermogen 600 pk
Afmetingen 4965/1903/1473 mm
Gewicht 1.855 kilogram
Energielabel G