De blauwe tak steunt de groene tak

Om hun looneisen kracht bij te zetten hielden de douanemedewerkers op Schiphol donderdag een 24-uurs staking...

Van onze verslaggevers Frank van Alphen en Elsbeth Stoker

‘Wij zijn hier om onze collega’s op Schiphol te steunen’, zegt Janny Duijvenvoorde. Ze is dinsdagochtend samen met een tiental andere medewerkers van de Haagse Belastingdienst naar de luchthaven gekomen om de staking en de manifestatie van de douaniers op de luchthaven bij te wonen.

Honderden douanemedewerkers, herkenbaar aan hun uniform en een groene jas, en medewerkers van de Belastingdienst zijn samengestroomd in Aankomsthal 4. Daar luisteren ze naar Jan Willem Dieten, landelijk cao-onderhandelaar van de vakbond Abvakabo FNV. De eisen: meer loon, op den duur een dertiende maand en compensatie voor de gestegen kosten van de zorgverzekering. De actievoerders laten hun instemming blijken: gejoel, fluitjes, toeters en een enkele ratel klinken door de aankomsthallen.

Duijvenvoorde had begin deze week tijdens een kantinebijeenkomst al gehoord over de staking. De vakbonden hadden verder zo min mogelijk ruchtbaarheid gegeven aan de 24-uurs staking van de medewerkers van de douanemedewerkers op Schiphol. Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak wilden luchtvaartreizigers niet op ideeën brengen.

Als gevolg van de staking, die om middernacht begon, werd donderdag de bagage van binnenkomende reizigers niet gecontroleerd. De Koninklijke Marechaussee, die niet staakte, bekeek wel de paspoorten. Volgens het ministerie van Financiën was het geen feestdag voor bolletjesslikkers. De circa vijf risicovluchten die dagelijks op Schiphol landen, zijn volgens het ministerie gecontroleerd door niet-stakend douanepersoneel. De vakbond zegt dat die controle niet goed werd uitgevoerd omdat er te weinig mensen waren.

Ook de douanekantoren elders in Nederland staakten. ‘Het is toch al gauw drie uur met de bus uit Eindhoven’, zegt Jan Schrage, die 37 jaar bij de Belastingdienst in Eindhoven werkt. ‘Dit is mijn tweede actie sinds ik daar werk. De eerste was in 1983: Boos op Koos.’

‘Het is goed dat de blauwe tak ons steunt’, zegt het kaderlid Schrage tijdens de demonstratieve optocht over het Schiphol-terrein. De blauwe tak slaat op de Belastingdienst. De douane wordt de groene tak genoemd.

‘Van onze baas mogen we die termen niet meer gebruiken. Ze wil geen scheiding tussen de Douane en de Belastingdienst’, zegt Schrage.

‘Deze mensen zijn niet gewend actie te voeren’, aldus Ruud Kuin, cao-onderhandelaar van Abvakabo FNV na afloop van de optocht. ‘Dat ze allemaal toch meedoen, geeft aan dat het belangrijk voor ze is. ’

De laatste actievervoerders verdwijnen tussen aankomende en vertrekkende reizigers. Ze zijn alleen nog maar herkenbaar aan het uitgereikte lunchpakket: bolletje kaas, bolletje ham, een krentebol en een halve liter melk.

Aankomende reizigers merkten weinig van de staking. ‘Ik wist niet dat er een staking was’, zegt een passagier die met de KL 0602 uit Los Angeles is gekomen. ‘We moesten lang op onze bagage wachten, maar verder heb ik niets gemerkt’, zegt een Duitser afkomstig uit hetzelfde vliegtuig. Reizigers uit Suriname reageerden enthousiaster. Tegen een radioverslaggever: ‘Als ik dit had geweten, was ik nu miljonair geweest’, zei een Surinamer bij aankomst.

Douanemedewerkers en ander overheidspersoneel demonstreren donderdag op Schiphol voor een hoger loon. (Guus Dubbelman - de Volkskrant) Beeld
Douanemedewerkers en ander overheidspersoneel demonstreren donderdag op Schiphol voor een hoger loon. (Guus Dubbelman - de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden