De barricaden op voor échte Beaujolais

Komt uw flesje Rioja uit Californië in plaats van uit Spanje? Is uw stukje Roquefort authentiek Frans of toch namaak uit Nieuw-Zeeland?...

Die lijst is door de vijftien EU-lidstaten ingediend bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève. Europa eist de exclusieve rechten terug, aldus Europees landbouwcommissaris Franz Fischler. 'Europa zal alles doen voor een betere bescherming van regionale kwaliteits-

producten. Van de Europese Roquefort-kaas tot de Darjeeling-thee uit India, van de Antigua-koffie uit Guatemala tot de Marokkaanse Argan-olie.'

Om misbruik van 'geografisch aangeduide landbouwproducten' te voorkomen, maakt de Europese Commissie een dubbelslag. Naast het onmiddellijk terugeisen van de 41 producten die nu al op grote schaal worden nagemaakt in met name Australië, de Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland, moet er een wereldwijd register komen met beschermde regionale producten.

De gedachte is dat boeren over het algemeen weinig verdienen met de bulkproductie van zuivel, vlees of koffie, maar juist een meerwaarde kunnen verdienen dankzij hun specialiteiten.

Europa telt zo'n zeshonderd streekgebonden wijnen, kazen, hammen en andere levensmiddelen. Op de shortlist van 41 producten waarvan Europa gisteren de exclusiviteit terug eiste, staan onder meer Beaujolais, Bordeaux en Champagne (Frans), Liebfrauenmilch (Duits), Ouzo en Feta (Grieks) en de Italiaanse parmaham, Prosciutto di Parma.

Nederlandse waar ontbreekt op de shortlist. Den Haag verlangt echter wel degelijk bescherming tegen buitenlandse namaak voor de Noord-Hollandse aardappelsoort Opperdoezer Ronde en voor de kazen Boeren-Leidse, Kanter, Edammer en Gouda.

De lijst heeft nogal wat voeten in de aarde gehad, want lang niet elk Europees land zit erop te wachten. Zo zag Denemarken geen heil in een speciale status voor zijn Danablu. De Denen verdienen meer aan het namaken van 'Griekse' feta.

Maar de Europeanen mogen evenmin sjoemelen met de geografische aanduidingen. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg oordeelde in mei dat Prosciutto di Parma (ham) en Grana Padano (kaas) echt gemaakt en verwerkt moeten worden in de oorspronkelijke regio. Ook snijden, brokkelen en raspen dient daar te gebeuren.

De Verenigde Staten steigeren. Washington ziet de Europese actie als een manier om de grenzen te sluiten. Fischler ontkent dat: 'Het gaat ons niet om protectionisme, maar om eerlijkheid.'

Het stoort hem dat Europese streeknamen elders soms zelfs wettelijk zijn gedeponeerd. Daardoor kan de originele Parma-ham niet eens naar Canada worden uitgevoerd, omdat het handelsmerk Parma Ham daar is bestemd voor een ter plekke gemaakte ham.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden