De barbaren staan weer aan de poort

Het geld brandt durfkapitalisten in de zakken. In 2006 gaven zij al 372,6 miljard dollar uit; een record. Maar de risico’s nemen toe....

Terwijl het geweld in het Midden-Oosten de olieprijzen tot grote hoogten opzweept en de aandelenkoersen tempert, slaan durfkapitalisten slag na slag. Een waslijst aan factoren maakt grote transacties mogelijk: contant geld stroomt met bakken tegelijk naar deze zogeheten private equity firms, de rente staat nog steeds laag, ondernemingen bieden zelf bedrijfsonderdelen te koop aan en toplieden willen de beurs ontvluchten vanwege nieuwe, strengere regels voor beursgenoteerde bedrijven.

In zo’n klimaat is de miljardenaankoop door een consortium van durfkapitalisten, afgelopen maandag, van de Amerikaanse ziekenhuisketen HCA mogelijk. Kohlberg Kravis Roberts (KKR), Bain Capital en Merrill Lynch Global Private betalen 33 miljard dollar inclusief schulden voor HCA. Dit is de grootste aankoop uit de geschiedenis in dit genre.

‘Het geld brandt deze mensen in de zakken’, zegt Craig Nickels, een adviseur van institutionele beleggers bij Alignment Capital Group in Texas. Met ‘deze mensen’ doelt Nickels op pensioenfondsen, stichtingen en trust funds die hun geld beleggen via firma’s als Blackstone, Texas Pacific en KKR.

Durfkapitalisten werken volgens een beproefd recept: ze kopen, vaak met geleend geld, een – vaak kwakkelend – bedrijf op, hakken het in stukken of ‘herstructureren’ het en verkopen het na enige tijd door, liefst met een vette premie.

De sector groeit. Tezamen spendeerden de investeringsmaatschappijen dit jaar tot dusver 372,6 miljard dollar aan het opkopen van bedrijven. Een record, blijkt uit gegevens van het onderzoeksbureau Dealogic.

De grootste drie investeringsmaatschappijen ter wereld, de Britse Permira en Cinven en het Amerikaanse Blackstone, haalden de afgelopen weken bijna 37 miljard dollar aan vers risicokapitaal binnen. Blackstone harkte deze maand 15,6 miljard dollar vers geld binnen ter belegging. Texas Pacific uit Fort Worth (Texas) heeft ruim 14 miljard dollar aan nieuw geld opgehaald en KKR heeft dit jaar 15 miljard dollar opgehaald voor nieuwe investeringen.

Tot de aankoop van HCA afgelopen maandag stond de overname van de koekjes- en tabaksfabrikant RJR Nabisco uit 1989 door KKR te boek als de grootste overname uit de geschiedenis. Veel heeft die omstreden deal, vereeuwigd in het epos Barbarians at the gate van de Wall Street Journal-journalisten Bryan Burrough en John Helyar, de beleggers uiteindelijk niet opgeleverd: het rendement van de KKR-overname was eind 2001 gemiddeld 0,2 procent per jaar.

Nickels denkt dat de rendementen van de huidige investeringsgolf door durfkapitalisten ook teleurstellend zullen zijn. ‘Stel dat de durfkapitalisten 200 miljard dollar hebben opgehaald. Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, in deze vermogensklasse streven een verdubbeling van hun geld na in tien jaar tijd. Twee maal 200 miljard dollar is 400 miljard. Dat is een hoop geld.’

Het grote risico voor beleggers is dat als de deals groter worden en de opgekochte bedrijven meer en meer uit de ‘gevestigde orde’ komen, het moeilijker wordt voor buy out firms extra geld te persen uit hun aankopen. ‘Wat kun je als durfkapitalist nog doen’, vraagt Nickels, ‘wat niet al is bedacht of geprobeerd of dat niet al in de transactieprijs is verdisconteerd?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden