Damrak opent vermoedelijk lager

AMSTERDAM (ANP) - De effectenbeurs in Amsterdam gaat een lagere opening tegemoet, na de stevige koersdalingen op de Aziatische beursvloeren en de lagere standen op Wall Street. De beurs in Bangkok kelderde vanochtend 12 procent na restrictieve maatregelen van de overheid om de Thaise munteenheid bath te beschermen tegen valutaspeculatie.

De overheid is bezorgd over de sterkte van de bath en de invloed daarvan op bedrijven die afhankelijk zijn van de export. ,,Dat heeft zijn weerslag op de rest van de beurzen'', merkte Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer op. Hij verwacht dat de AEX-index vanochtend, mede hierdoor, tot 1 punt lager opent.

Maandag sloot de belangrijkste index in Amsterdam op 494,38 punten. Dit betekende een verlies van 0,2 procent. Ook de MidKap-index kwam met een daling van 0,1 procent tot 664,24 punten nauwelijks van zijn plaats. Op de beurs in Tokio verloor de belangrijkste beursindex Nikkei 1,1 procent op een stand van 16.778,88 punten.

Lagere olieprijzen

In New York was de beurs maandag nauwelijks vooruit te branden. Beleggers verzilverden hun winsten van eerder dit jaar, zo constateerden handelaren. Lagere olieprijzen hadden een negatief effect op de energiesector. Technologiefondsen stonden ook behoorlijk onder druk.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen sloot op 12.441,27 punten. Dit betekende een verliesje van 4,25 punten, ofwel nog geen 0,1 procent, ten opzichte van het recordslot van vrijdag. Eerder op de dag was nog een stand van ruim 12.490 punten bereikt.

Nasdaq

De Nasdaq-index en de S&P 500 moesten procentueel meer terrein prijsgeven. De Nasdaq, die 0,9 procent lager eindigde op 2435,57 punten, leed vooral onder sentiment dat de winstgroei van Google wel eens kan afkalven.

Beleggers moeten het met weinig belangrijk bedrijfsnieuws stellen, net als maandag. ASML kondigde voorbeurs de overname aan van zijn Amerikaanse branchegenoot Brion voor een bedrag van 203 miljoen euro.

Euronext

Het enige op de bedrijfsagenda voor vandaag is een bijzondere aandeelhoudersvergadering Euronext. Aandeelhouders kunnen stemmen over de voorgenomen fusie met de New York Stock Exchange. De investeringsmaatschappij Atticus Capital, de grootste aandeelhouder van Euronext, heeft eerder al laten weten in te stemmen met de fusie.

De euro noteerde 1,3095 dollar, vergeleken met 1,3070 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen maandag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden