Damrak beperkt schade van Intel-effect

De Amsterdamse effectenbeurs ging een groot deel van de donderdag gebukt onder het juk van Intel. De winstwaarschuwing die de Amerikaanse chipbakker woensdag na beurs liet uitgaan, zorgde bijna voor paniek....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter op het Damrak, zakte gedurende de dag naar een dieptepunt van 1052,65 punten, ruim 22 punten beneden het slot van woensdag. Maar toen Wall Street de schade bij opening beperkt hield tot 70 punten veerde de AEX weer op om uiteindelijk te eindigen op 1060,64 punten. Een beperkt verlies, van 14,10 punten.

Dat Intel zijn winstverwachting over het eerste kwartaal fors moest bijstellen, trof vooral de high-tech sector. ASML, producent van machines voor de chipindustrie, kelderde 5,70 gulden op 178,50 gulden. Philips, dat een groot deel van zijn winst haalt uit de verkoop van halfgeleiders, gleed 4,50 gulden naar beneden op 150,60 gulden. Baan company sloot 2 gulden lager op 87,80 gulden. De schwung is er eventjes uit', concludeert een handelaar.

Ook uit de gratie waren Elsevier en Wolters Kluwer. De fusie tussen beide uitgevers stuit volgens geruchten bij de mededingingsautoriteiten in Brussel op grote bezwaren. Het gerucht kostte Elsevier 1,40 gulden koerswinst op 37,60 gulden, terwijl Wolters Kluwer 8 gulden kwijtraakte op 307,10 gulden.

Heineken was juist goed in vorm. De bierbrouwer pakte 6,50 gulden mee op 410,50 dankzij een koopadvies van het effectenhuis Van Meer James Capel. Ook het feit dat de kwakkelende Spaanse brouwerij El Aquila, een Heineken-dochter, eindelijk uit de rode cijfers is gekropen, droeg daar aan bij.

Hoogovens won, vooruitlopend op de vandaag te publiceren jaarcijfers, 2 gulden op 105,40 gulden.

Een uitschieter op het Damrak was Helvoet. De producent van rubber- en kunstofonderdelen haalde na jaren van verlies eindelijk weer eens winst. Dat werd beloond met een koerswinst van bijna een kwart op 35,50 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden