Damrak: AEX onveranderd; Reed Elsevier onderuit

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese koersenborden stonden donderdag bij aanvang van de handel voorzichtige plusjes op de borden, maar daar bleef aan het einde van de ochtend nog maar weinig van over.

De beleggers reageerden gemengd op de stroom aan bedrijfscijfers die zij over zich heen kregen. De handel ondervond steun van een hoger slot van Wall Street.

De AEX-index, de hoofdgraadmeter op het Damrak, stond tegen het middaguur op een stand van 460,65 punten, praktisch onveranderd ten opzichte van het slot woensdag. De MidKap, de index van middelgrote fondsen, ging het beter af met een plus van een half procent, waarmee de index 588,30 punten noteerde. De beurzen in Parijs en Londen gingen 0,1 procent vooruit. Parijs voegde 0,3 procent toe aan de stand.

Bij de hoofdfondsen in Amsterdam ging de koers van uitgever Reed Elsevier (min 3,4 procent) hard onderuit, na de publicatie van tegenvallende cijfers over het afgelopen jaar en magere vooruitzichten voor 2006.

Ook ING kwam met zijn cijfers naar buiten. Hoewel de nettowinst van het bankconcern met een kwart is opgelopen over het afgelopen jaar, waren niet alle analisten overtuigd van de kwaliteit van de winst. Het aandeel, dat de laatste tijd al aardig is opgelopen, ging hoger van start, maar al snel besloten beleggers om winst te nemen. Het aandeel verloor 0,8 procent.

De cijfers van Randstad vielen wel in de smaak. Het uitzendconcern heeft in het vierde kwartaal van het afgelopen jaar fors meer winst behaald, vooral dankzij Nederland en Duitsland. Het aandeel ging 4,3 procent omhoog, goed voor de eerste plaats in de MidKap.

Ook CSM (plus 2,7 procent) deed goede zaken onder de middelgrote fondsen in Amsterdam. Het voedingsmiddelenconcern overweegt om zijn suikerdivisie te verkopen. CSM wil zich concentreren op zijn kernactiviteiten, waarmee het op de wereldmarkten een leidende positie wil verwerven.

De winst van Nutreco, een andere Midkapper, is in 2005 met 73 procent gestegen naar 134,4 miljoen euro, het hoogste resultaat in het 12-jarig bestaan van de onderneming. Nutreco werd 1,9 procent hoger gewaardeerd door beleggers.

Air France-KLM bungelde onderaan de lijst van middelgrote fondsen met een koersverlies van bijna 2 procent, ondanks dat de nettowinst van de luchtvaartcombinatie over het afgelopen kwartaal is gestegen naar 77 miljoen euro.

Het Europese staalbedrijf Arcelor, dat doelwit is van een vijandige overname, heeft in het vierde kwartaal de winst met de helft zien stijgen. Netto verdiende het concern 1,25 miljard euro. Het aandeel Arcelor won op de beurs in Parijs 0,4 procent.

Op de valutamarkt stond de euro donderdagochtend op 1,1870 dollar, onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen woensdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden