Daling papieren krantenoplagen zet door, aantal digitale lezers stijgt

De papieren oplagen van de kranten zijn in het derde kwartaal van vorig jaar verder gedaald. Digitaal wordt de krant wel steeds meer gelezen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het oplage-instituut HOI.

Joost van der Meer
Krantentitels van uitgevers Wegener en De Persgroep. Beeld anp
Krantentitels van uitgevers Wegener en De Persgroep.Beeld anp

Op papier gaat de oplagedaling bij sommige kranten hard. Zo zag Nrc next de betaalde gedrukte oplage met bijna eenderde dalen vergeleken met het jaar ervoor, tot 38 duizend exemplaren. Het aantal digitale abonnees groeide in dezelfde periode met duizend tot 14 duizend abonnees, wat de totale daling van next op 23 procent brengt.

NRC Handelsblad daalde op papier bijna 10 procent tot 153 duizend stuks. Met de digitale groei meegerekend, leverde de avondkrant 5 procent in. Eerder dit jaar wist NRC media de totale oplage nog ongeveer stabiel te houden met de verkoop van het nieuwe Next op zaterdag, maar ook die krant raakte in het derde kwartaal alweer 15 procent van zijn lezers kwijt. De krant bleef steken op 12 duizend abonnees.

Ook de Volkskrant leverde op papier in. Het aantal van 216 duizend abonnees betekende een daling van 5 procent ten opzichte van het derde kwartaal in 2013. Aan de digitale kant kreeg de krant er juist 12 duizend abonnees bij die de krant op de computer of tablet lezen, waardoor de totale oplage met 0,4 procent toenam.

Voor de verschillende uitgevers is niet precies duidelijk hoe de digitale abonnees zijn geteld. Het HOI laat de uitgevers daarin vrij. Over het algemeen leveren digitale abonnementen minder op dan papieren.

Telegraaf

De gedrukte betaalde oplage van De Telegraaf zakte ook 6 procent in een jaar tijd, tot 461 duizend stuks. Ten opzichte van het kwartaal ervoor kreeg de krant er deze zomer juist een paar duizend lezers bij, mogelijk nog een effect van de verkoopacties rondom het WK voetbal.

De Telegraaf meldt wel een enorme digitale groei. De krant zegt er 51 duizend abonnees bij te hebben gekregen, bijna een verdubbeling van het aantal digitale lezers. Daarmee zou de krant over het afgelopen jaar een totale oplagestijging van 4 procent hebben geboekt.

Het Financieele Dagblad zakte op papier in een jaar tijd 5 procent, het AD 6 procent en Het Parool 12 procent.

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs (L) en een passant tonen de vernieuwde Telegraaf op de Amsterdamse grachten, in oktober. Beeld anp
Hoofdredacteur Sjuul Paradijs (L) en een passant tonen de vernieuwde Telegraaf op de Amsterdamse grachten, in oktober.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden