Daling aantal zwangerschappen is aanwijzing dat over zes maanden nieuwe recessie begint

Het is een indicator waar nog niemand aan had gedacht, maar een daling van het aantal zwangerschappen is een aanwijzing dat over zes maanden een nieuwe recessie begint.

Peter de Waard
Een zwangerschapstest. Beeld ANP XTRA
Een zwangerschapstest.Beeld ANP XTRA

Dat blijkt uit een onderzoek van The National Bureau of Economic Research in de VS. Bij de laatste drie recessies in de VS daalde het aantal zwangere vrouwen in de zes maanden voor de economische krimp begon.

Er is al eerder een verband aangetoond tussen economische cycli en het aantal geboorten, maar niet eerder bleek het zo'n duidelijke voorspeller van een recessie.

Daniel Hungerman, economieprofessor aan de Universiteit van Notre Dame en initiator van het onderzoek, concludeerde dat bij de laatste drie recessies, waaronder de zware recessie na de kredietcrisis van 2008, op voorhand het aantal geboorten was afgenomen.

Reden zou zijn dat mensen het besluit om een kind te nemen veelal laten afhangen van hoe optimistisch ze zijn over de toekomst. Daarom is het aantal zwangerschappen een objectievere indicator dan bijvoorbeeld het consumentenvertrouwen.

De economische invloed op het krijgen van kinderen

Vrouwen met een flexbaan krijgen later kinderen
Hoogopgeleide vrouwen met een flexbaan krijgen later kinderen dan vrouwen met een vaste baan, zo concludeert statistiekbureau CBS na onderzoek. En omdat het aantal mensen met een flexibele baan in Nederland steeds groter wordt, is de invloed van flexibele arbeid op relatie- en gezinsvorming ook groter, schreef Nanda Troost vorig jaar.

Daling aantal geboorten door de crisis

Als de crisis toeslaat, daalt het geboortecijfer. De slechte economische vooruitzichten maken mensen onzeker over de toekomst. In 2010 werden daardoor zestienhonderd minder kinderen geboren dan in het jaar ervoor, schreef Sterre Lindhout al in 2010.

De verlammende gevolgen van flexwerken
Hoe meer zekerheid mensen hebben, hoe meer risico's ze durven te nemen. En omgekeerd. Zo stellen flexwerkers het krijgen van kinderen langer uit, dan werknemers met een vaste aanstelling.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden