Dalende lijn zet door: weer minder huisuitzettingen in 2016

Huurders werden in 2016 minder vaak uit huis gezet. Woningcorporaties moesten in 4.800 gevallen huurders uit huis plaatsen. Dat is een daling van 14 procent ten opzichte van 2015. Daarmee zet de dalende trend van de afgelopen drie jaar door. Dit blijkt uit een enquête van branchevereniging Aedes.

Livia Bender
Een gerechtsdeurwaarder klopt aan bij iemand die zijn huis uit gezet wordt nadat de kantonrechter de huurovereenkomst heeft beëindigd. Beeld anp
Een gerechtsdeurwaarder klopt aan bij iemand die zijn huis uit gezet wordt nadat de kantonrechter de huurovereenkomst heeft beëindigd.Beeld anp

Huurachterstand is de belangrijkste reden om huurders uit hun woning te zetten. In 85 procent van de gevallen was dat de oorzaak. Andere redenen zijn onderverhuur, overlast, wietteelt of leegstand. In bijna 80 procent van de gevallen gaat het om alleenstaanden.

Naast een aantrekkende economie worden volgens het rapport minder huurders uit huis geplaatst omdat woningcorporaties steeds sneller reageren op huurachterstanden. 'Wij hebben ons beleid aangepast. Nu leggen wij na een huurachterstand van een paar weken al voor het eerst telefonisch contact', zegt een woordvoerder van woningcorporatie SOR in Rotterdam.

Huisuitzetting blijft het uiterste middel en mag alleen plaatsvinden na een gerechtelijk vonnis. In 2016 daalde het aantal vonnissen met 16 procent van 22 duizend naar 18.500. In bijna driekwart van de gevallen slagen corporaties samen met huurders er na een vonnis in om huisuitzetting te voorkomen.

Tekst gaat verder onder de grafiek

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Het takenpakket van woningcorporaties heeft zich uitgebreid naar telefoontjes, sms'jes en huisbezoeken. Ook wordt er intensief samengewerkt met de gemeente en met hulpinstellingen. 'Woningcorporaties zijn proactiever en coulanter geworden. Door middel van een betalingsregeling of een doorverwijzing naar een budgetcoach proberen zij tot een oplossing te komen.', aldus een woordvoerder van Aedes.

Wel waarschuwt de voorzitter van de branchevereniging voor een mogelijke stijging van huisuitzettingen in de toekomst. Steeds meer verwarde mensen moeten zelfstandig blijven wonen en komen daardoor terecht bij huurwoningen van woningcorporaties. Aedes wil een betere samenwerking tussen corporaties en zorginstellingen om de overlast te beperken. 'Wij willen op de hoogte zijn van deze geestelijke problemen, maar de huidige privacywetgeving zit dat in de weg', aldus een woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden